Petak, 22. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

“Čitaj između redova”: Neobična belgijska prozirna crkva prava je atrakcija

Preuzmite sliku

Izdaleka izgleda kao obična seoska crkva, no kako se približavate, shvatate da njeni dijelovi jednostavno nestaju…

Uistinu neobična atrakcija pronašla je svoje mjesto pod suncem u belgijskom gradiću Borgloon, udaljenom sat vremena od Bruxellesa.

 • Možda biste pomislili da nema potrebe obilaziti još koju crkvu kada većina zapadnoeuropskih gradova ima desetke njih u samom centru, no ovu ćete htjeti vidjeti – ako možete.

  Naime, riječ je o crkvi koja funkcioniše  kao umjetnička instalacija. Izgrađena od čelika poslaganog u međusobno udaljene linije, ova crkva zapravo je – prozirna, prenosi punkufer.hr.

 • Izdaleka izgleda kao obična seoska crkva, no kako se približavate, shvatate da njezini dijelovi jednostavno nestaju.

  Kroz nju uvijek možete vidjeti okoliš koji ju okružuje, a zbog prekrasnog vizualnog efekta u dodiru sa sunčevim zrakama, savjetuje se da ju posjetite pred zalazak sunca.

  Ovisno o vremenu i poziciji s koje je gledate, možete ju vidjeti gotovo u cijelosti, ili samo u tragovima kada se potpuno stopi s okolišem.

 • Naročito je lijepa unutrašnjost, kada podignete pogled prema njenom tornju koji iz te pozicije izgleda kao optička iluzija.

  Sad kad znamo za nju i želimo je posjetiti, valjalo bi znati i njezino ime: Čitaj između redova. Ne, ovo nije uputa, već njezino pravo ime. Zgodno, zar ne? (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje