Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Činjenice o putovanjima, državama i gradovima koje će vas iznenaditi

Preuzmite sliku

Znate li koliko traje najkraći komercijalni let na svetu? Ili koja zemlja nema rijeku? Ili koji je nekonvencionalni preliv za picu popularan u Švedskoj?

Vjerujemo da ne, zato smo pronašli odgovore na ova pitanja i na još neka. Hvatajte bilješke!

1. Najduži komercijalni let na svijetu trajao je oko 30 sati

Takozvani let Double Sunrise kompanije Qantas, koji je išao od Australije do Šri Lanke, i to u periodu od 1943-45. godine, često je trajao i preko 30 sati. Danas je najduži komercijalni let Singapur Airlinesa, od Singapura do New Yorka. Prosječno vrijeme putovanja je oko 17 sati i 50 minuta.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Singapore Airlines (@singaporeair)

Najkraći komercijalni let traje manje od dva minuta

Nevjerovatno ali istinito! Najkraći komercijalni let, koji saobraća između susjednih ostrva Westray i Papa Westray na škotskim ostrvima Orkneys, traje oko minut i po.

Japanske željeznice izdaju „potvrde“ za kašnjenja duža od pet minuta

Japanski vozovi, koji se smatraju najtačnijim na svijetu, izdaju putnicima „potvrdu o kašnjenju“ ako voz kreće više od pet minuta. Dokumenti se mogu pokazati šefovima ili nastavnicima kako bi objasnili kašnjenje. Slične potvrde se takođe izdaju na nekim vozovima u Njemačkoj i u Parizu.

4. Najskuplja gradska vožnja taksijem do aerodroma košta oko 235 dolara!

Svako ko pazi na svoje finansije tokom puta, trebalo bi da izbjegava da naruči taksi na tokijskom aerodromu Narita. Prema istraživanju Moneycorpa, kompanije za razmjenu valuta, vožnja od ovog aerodroma do grada, u prosjeku košta oko 235 američkih dolara!

5. Indijski vozovi prevezu otprilike 23 miliona putnika dnevno

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Matteo Cuccini (@matteo_cuccini)

Da biste imali sa čim da uporedite, to je cjelokupno stanovništvo Australije. Uz to, ako se postave u jednu liniju, pruge iz indijske željezničke mreže mogle bi da obilaze svijet i po nekoliko puta.

Saudijska Arabija nema nijednu rijeku!

Zanimljivo je kako neke zemlje imaju i po nekoliko stotina rijeka, a neke opet skoro pa nijednu. Tako Rusija ima više od 100. 000 rijeka, što je najviše na svijetu. Nasuprot njoj, Saudijska Arabija je zemlja koja nema niti jednu. Ova arapska zemlja je ujedno najveća država bez rijeke, a pored nje rijeku nemaju ni Oman, Katar, Kuvajt, Jemen, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati, Maldivi i još nekoliko mahom pustinjskih i ostrvskih zemalja.

7. Isto je vrijeme na oba kraja Kine

Uprkos pet geografskih vremenskih zona, Kina ima samo jedno određeno vrijeme, koje se posmatra u cijeloj zemlji. Kinesko standardno vrijeme je UTC + 8.

8. Piloti i kopiloti ne jedu isti obrok prije leta

Kao dio standardne procedure, piloti i kopiloti ne jedu istu hranu prije leta, u slučaju trovanja hranom. Ako je jedan od pilota nesposoban (ne može da napusti kupatilo), onda drugi pilot može da preuzme komandu.

9. Banana je popularni preliv za pice u Švedskoj

Vjerovali ili ne, često u paru s kari prahom!

10. Sudan ima više drevnih piramida od Egipta

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Afroria (@afrorialifestyle)

Izvori se razlikuju, ali smatra se da Sudan ima oko 250 piramidnih građevina, koje su izgradili vladari drevnih kraljevstva Kushite između 2. 500 godine prije nove ere i 300. godine nove ere. Smatra se da u Egiptu ima nešto više od 100 piramida.

11. Scenic Great Ocean Road, koji se proteže duž obale Victorie u Australiji, zapravo je ratni spomenik

Izgrađen od vojnika i posvećen onima koji su izgubili živote u Prvom svjetskom ratu, put služi kao najveći ratni spomenik na svijetu.

12. Minareti Taj Mahala lagano se naginju ka spolja

Ovo je učinjeno namjerno kako bi se osiguralo da ukoliko minaret propadne, uruše se samo minareti, ali ne i centralna grobnica. Takođe je tačno da je tim od 20.000 zanatlija i majstora izgradio remek-djelo mogulske arhitekture.

13. Na ostrvu Jap (Yap), koje pripada državi Mikroneziji, stijene se koriste kao valuta

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Photos of Marshall Islands (@communityclimate)

Vrijednost svake stijene temelji se na njenoj veličini i istoriji (odakle potiče). Iako su američki dolari sada počeli da se koriste za svakodnevne kupovine na ostrvu, kamenje se i dalje koristi za ceremonijalne transakcije (na primjer, tokom vjenčanja). JLap takođe koristi kurkumu, školjke i krpe kao službenu valutu. (travelmagazin,rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,