Subota, 19. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Činjenice koje su šokirale svijet: Od otrovnog paradajza do širenja Eiffelovog tornja

Ovaj put odlučili smo prokopati i pronaći neke stvari vezane uz hranu i razne zemlje, područja i slično, za koje prije vjerovatno niste znali!

McDonald’s je jednom proizveo brokulu s okusom – žvakaće gume

Da, dobro ste pročitali. Svi znamo da hrana u Meku i sličnim lancima brze prehrane i nije baš najzdravija, ali u Mcdonaldsu su se jednom dosjetili, kako bi meni obogatili nečim zdravim, a pritom natjerali djecu da jedu brokulu, napraviti brokulu s okusom žvakaće gume! Takva brokula ipak nije preživjela test, jer recimo, djeci nikako nije bilo jasno zašto brokula ima okus po žvakama. Iskreno, nama je još i manje…

 • Prve narandže nisu bile – narandžaste

  Narandžu je gotovo nemoguće ne prepoznati, dobrim dijelom i zbog karakteristične boje. Međutim, valja reći kako su prve uzgojene narandže u jugoistočnoj Aziji zapravo bile svojevrsni hibridi pomela i tangerine, a imale su i zelenu boju. Također, činjenica je i dalje kako narandže u toplim zemljama poput Tajlanda i Vijetnama i dalje ostaju zelene, iako su već dozrijele. Tako da ako vam u Saigonu netko ponudi zelenu narandžu, nema straha, niko vas ne pokušava preveslati!

  Jedno slovo abecede se ne nalazi u imenu niti jedne američke savezne države

  Naravno, riječ je o engleskoj abecedi, da odmah razjasnimo moguću dilemu. Pa iako neke države imaju slova koja i nisu toliko česta, poput „Z“ (Arizona) i „J“ (New Jersey), niti jedna država nema u sebi slovo – Q.

  Chicago – vjetroviti grad

  Iako se dugo smatralo da grad ovaj nadimak nosi zbog snažnih vjetrova koji pušu s jezera Michigan, istina je izgleda, sasvim drugačija. Naime, nadimak ima veze s politikom, a grad je tako nazvao još jedan američki novinar u 19. stoljeću, rekavši kako političari iz tog grada „samo pušu“… Istina je da zna biti prohladno i vjetrovito, ali čini se da nadimak ipak nije tu zbog – vjetra.

 • Sahara – pustinja čija je tek jedna četvrtina pješčana

  Iako na sam spomen Sahare pomislite na beskrajne pješčane dine, ona se itekako sastoji i od drugih „materijala“. Većina je prekrivena kamenjem, a dobar dio otpada i na oaze i planine. Naravno, svima nama će i dalje prva asocijacija ostati pijesak, jer kad dođemo u Saharu, nije da nas zanima planinarenje, već vožnja po pješčanim dinama i jahanje deva.

 • “Otrovni” paradajz

  Naučnici smatraju kako je Hernan Cortes u 16. stoljeću donio sjeme s namjerom ukrašavanja vrtova. Ipak, 1700 – ih, aristokrati su počeli konzumirati paradajz, ali uskoro se uvriježilo mišljenje kako su otrovne i ljudi od njih umiru. U stvarnosti, kiselost je uticala na puštanje olova iz tadašnjih tanjira, tako da su mnogi konzumenti umrli od trovanja olovom..

  Eiffelov toranj ljeti – naraste

  Visoka temperatura vodi do širenja željeza. S obzirom da je toranj željezne konstrukcije, a ljeti dođe do „usijavanja“, ne čudi činjenica da zna narasti i do 15 centimetara! (punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,