Ponedjeljak, 12. Aprila 2021.
Tuzlanski.ba logo

Činite li i vi ove greške? Kečap ne ide u frižider, kao ni med…

Preuzmite sliku

Kečap od paradajza ne treba biti u frižideru jer je paradajz kiseo i ne kvari se na sobnoj temperaturi. Ipak, pazite da nakon otvaranja kečap ne čuvate više od 8 sedmica, a bacite što ostane duže od toga

Ako svoj kečap kao mnogi držite u frižideru u nadi da će duže trajati, samo nepotrebno trošite prostor, otkrili su stručnjaci za hranu.

Ispitivanje koje je preko Twittera provela jedna nezavisna organizacija za izbor potrošača otkrilo je kako samo jedan od pet ljudi u Velikoj Britaniji na naljepnicama gotovih prehrambenih proizvoda čita gdje bi ih se trebalo držati da se ne kvare.

– Začini poput vrhnja za salatu mogu se ostaviti vani tokom ljetnih zabava i roštilja, tako da je najbolje dio izvaditi i poslužiti u zdjeli kako ne bi cijela boca stajala na toplome – savjetovala je dijetetičarka dr. Sarah Schenker, a napominje i da npr. majonezu, bez obzira na pasterizaciju koja ju djelomično štiti, treba uvijek držati u hladnjaku, kako bi se smanjio razvoj bakterija.

Evo što kažu stručnjaci, kako namirnice pohraniti:

Gdje je najbolje držati začine i gotove konzervirane proizvode?

U kuhinjskim ormarićima:

Kečap od paradajza: paradajz u kečapu je kiseo i ne kvari se na sobnoj temperaturi. Nakon otvaranja kečap bi trebalo pojesti u roku od osam sedmica.

Umak za roštilj (npr. britanski Brown sauce): sadrži konzervanse kao što su slad i ocat koji pomažu u čuvanju svježine.

Med: sadrži konzervans vodikov peroksid, što znači da se može držati na sobnoj temperaturi.

Kiseli krastavci: stručnjaci kažu da se mogu držati i izvan frižidera jer sadrže brojne konzervanse.

Maslinovo ulje: Ulja treba čuvati dalje od direktnog sunčevog svjetla, na sobnoj temperaturi.

Čili umak: sadrži ocat koji pomaže da se očuva i na sobnoj temperaturi.

Worcestershire umak: fermentiran je pa ga možete držati i u ormariću.

U frižideru

Majoneza: iako često sadrži i ocat, stručnjaci savjetuju da se nakon otvaranja spremi u hladnjak, da se ograničili rast bakterija u njoj.

Pesto: Staklenku pesta treba čuvati u hladnjaku dvije sedmice od otvaranja, jer može razviti plijesan ako stoji duže

Umak (dresing) za salatu: Ako sadrži jaje treba ga čuvati u frižideru, i to osam sedmica od otvaranja.

Javorov sirup: stručnjaci kažu da sirup treba čuvati u frižideru, jer zbog topline može doći do razvoja plijesni, posebno oko poklopca. Također bi ga se trebalo iskoristiti u roku od četiri sedmice od otvaranja.

Tartar umak: sadrži jaje i a ima visok udio vode, pa ga nakon otvaranja treba čuvati u frižideru. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje