Srijeda, 17. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Čimpanze iz prašume prvi put uočene kako kopaju bunare

Preuzmite sliku

Čimpanze su nevjerojatno inteligentne. Ovi majmuni su već uočeni kako rade s alatima i mogu komunicirati složenim glasovima koji se sastoje od hukanja, gunđanja ili rike.

Mlade čimpanze najčešće uče korištenje alata i druga ponašanja od svojih starijih kroz socijalno učenje. Sada su istraživači promatrali zajednicu divljih istočnoafričkih čimpanza kako kopaju bunare nakon što su promatrali kako to rade čimpanze imigranta iz druge skupine. Zapanjujuće istraživanje objavljeno je u časopisu Primates.

Mlada ženka po imenu Onyofi stigla je u svoju novu grupu 2015. Ubrzo nakon toga, istraživači su primijetili da je počela kopati bunare.

Kad su vidjeli Onyofi kako kopa bunare, druge čimpanze – i mlade i odrasle – zanimalo je njeno ponašanje. Dominantni mužjaci gledali su je kako kopa i pije iz bunara, prije nego što su i oni pili iz njega. Druge ženke čimpanze u skupini Waibira potom su slijedile njeno ‘uputstvo’ i počele su kopati, piše Science Focus, prenosi Radiosarajevo.ba. 

Nijedan mužjak nije primijećen kako kopa bunare, izvještava Samuel Webb za Independent. Ponašanje pri kopanju bunara već je primijećeno u područjima sa suhim staništima, a istraživači znaju samo za tri grupe čimpanza u savani koje to rade, kaže Hella Péter u izjavi.

“Ono što smo vidjeli u Waibiri je malo drugačije od onih grupa. Prvo, oni žive u prašumi, pa većina ljudi pretpostavlja da nabava vode ne bi trebala biti izazov – ali izgleda da je nekoliko mjeseci sušne sezone dovoljno da im stvori probleme! Ono što je također zanimljivo je da se svi bunari prave pored otvorene vode, tako da je njihova svrha vjerojatno filtriranje – čimpanze bi mogle dobiti čišću vodu ili vodu drugačijeg okusa iz bunara, što je fascinantno”, objašnjava Péter u izjavi.

Općenito, Onyofijeva vještina naglašava važnost vode kao resursa, čak i u prašumskim zajednicama. Također pokazuje prilagodbe ponašanja čimpanze na klimatske promjene. Tim se nada da će saznati hoće li mužjaci na kraju početi kopati svoje bunare.

“Znatiželjni smo vidjeti što će se dogoditi kada neki od mladih muškaraca koji znaju kopati odrastu – možda će biti prihvatljivi učitelji za velike muškarce i prestat će se oslanjati na druge da im kopaju bunare”, izjavila je Catherine Hobaiter, autorica studije i primatologinja na St Andrews School of Psychology and Neuroscience.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,