Četvrtak, 4. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Čimpanza postala ‘frik’ za čistoću: Stvarno voli prati prozore i mesti nastambu (VIDEO)

Preuzmite sliku

U zoološkom vrtu u Rostovu na Donu, gradu koji se nalazi u ruskoj jugozapadnoj regiji Rostovska oblast, snimljen je video čimpanze Eyle koja koristi komad tkanine kako bi obrisala prozor svoje nastambe, piše The Mirror.

Uprava zoološkog vrta postavila je novi prozor koji je dio nadogradnje nastambe za čimpanze kako bi se objekt poboljšao za životinje i posjetitelje. Stare metalne šipke zamijenjene su velikim staklenim prozorom kako bi posjetitelji mogli bolje vidjeti čimpanze.

Nakon što je Eyla promatrala radnike kako čiste prozor, ona je odlučila uzeti odbačeni komad tkanine i učiniti isto što i oni.

Htjela si je malo pomesti nastambu, ali joj se pokvarila metla

Snimka njenog čišćenja prozora postala je viralna na internetu, a Eyla je počela čistiti svoj prozor svaki dan. Ekipa iz zoološkog vrta također je snimila čimpanzu kako pokušava zgrabiti metlu kako bi pomela pod, no strgala ju je tokom uvlačenja u nastambu.

“Otkad je preseljana u novi renovirani kavez, počela je pokazivati drugačije ponašanje, poput čišćenja kaveza i pranja prozora”, rekla je Polina Fishmanm koja u zoološkom vrtu radi kao čuvar.

Zoologinja Olga Streltsova tvrdi da su Eylini postupci puno više od kopiranja ljudskog ponašanja i da ona želi poboljšati svoju okolinu.

“Ova cura stvarno voli prati prozore i mesti. Ona voli svoju novu nastambu – pogotovo zbog toga što kroz staklo može jasno vidjeti posjetitelje”, rekla je Streltsova. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,