Utorak, 9. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Cijeli grad – jedna ‘zgrada’ duga 170 km: Primit će čak 9 miliona ljudi, a automobila neće biti

Preuzmite sliku

Grad ‘The Line’ bit će dug 170 kilometara, širok 200 metara i prostirat će se na 34 kvadratna kilometra. Imat će fasadu od ogledala, a stanovnike će prevoziti brza željeznica

‘To je pokušaj da se napravi nešto što nikada prije nije napravljeno i dolazi u vrijeme kada svijet treba svježe razmišljanje i nova rješenja. Jednostavno rečeno, NEOM će biti odredište, dom za ljude koji sanjaju velike snove i žele biti dio izgradnje novog modela održivog života, rada i prosperiteta’, tako su opisali ovaj projekat na službenoj internet stranici neom.com.

Uspije li saudijski princ Mohamed bin Salman realizirati ovaj projekat, a vjerovatno hoće, bit će to kao scena iz nekog dobrog SF filma. Radi se o nevjerovatnom megalomanskom futurističkom urbanističkom projektu vrijednom oko 500 milijardi dolara koji je nazvao NEOM. Prostirat će se na 26.500 četvornih kilometara obale Crvenog mora u Saudijskoj Arabiji i bit će podijeljen u nekoliko zona, među kojima su stambena, industrijska i logistička.

Gradnja će ići u fazama, a kraj radova planiran je za 2025. godinu. Projekat će se djelimično finansirati prodajom dionica NEOM-a koja kreće 2024. godine dok će polovinu troška pokriti Saudijski javni investicijski fond.

Dio tog projekta je i linearni grad ‘The Line’ koji bi trebao biti dugačak 170 kilometara, a širok svega 200 metara te se prostirati na 34 kvadratna kilometra. Kroz njega će prometovati brza željeznica koja će stanovnike, njih čak 9 miliona’ prevoziti s jednog kraja na drugi za samo 20 minuta.

Ceste i automobili tamo neće postojati kao ni emisije stakleničkih plinova. Sva energija dobivat će se iz obnovljivih izvora. Grad će biti okružen fasadom od ogledala.

Pogledajte u videu kako će izgledati:

Ovako su ga opisali:

‘THE LINE je civilizacijska revolucija koja stavlja ljude na prvo mjesto, pružajući dosad neviđeno urbano životno iskustvo uz očuvanje okolne prirode. Redefinira koncept urbanog razvoja i kako bi gradovi budućnosti trebali izgledati.

  • THE LINE će u konačnici primiti 9 miliona ljudi i bit će izgrađen na površini od samo 34 kvadratna kilometra. To će značiti smanjeni infrastrukturni trag, stvarajući nikad prije viđenu učinkovitost gradskih funkcija.

  • Idealna klima tokom cijele godine omogućit će stanovnicima da uživaju u prirodi koja ih okružuje. Stanovnici će također imati pristup svim sadržajima na pet minuta hoda.’

    Tu je još jedan zgodan video:

    – Prilikom lansiranja THE LINE-a prošle godine, posvetili smo se civilizacijskoj revoluciji koja ljude stavlja na prvo mjesto na temelju radikalne promjene u urbanom planiranju. Dizajni koji su danas otkriveni za vertikalno slojevite gradske zajednice će izazvati tradicionalne ravne, vodoravne gradove i stvoriti model za očuvanje prirode i poboljšanu životnu sposobnost ljudi. THE LINE će se uhvatiti u koštac s izazovima s kojima se čovječanstvo danas suočava u urbanom životu i rasvijetlit će alternativne načine života – rekao je princ Mohamed bin Salman prilikom predstavljanja projekta.

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje