Utorak, 2. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

CIA savjetuje: Devet načina kako iznervirate kolege i šefa

Na internetu se pojavio spisak savjeta koje je navodno CIA izradila za svoje špijune na terenu koji imaju zadatak da unište kompanije u koje su infiltrirani.

Dokument se zove “Jednostavan vodič za sabotažu na terenu: Strateške službe” i sadrži savjete za njihove špijune za uništavanje kompanije u koje su infiltrirani. Oni nevjerovatno podsjećaju na ponašanje pojedinaca u raznim firmama u kojima nema špijuna i koje sasvim sigurno nisu pitale CIA-u za savjet kako da rasture svoju kompaniju.

Ovo su, dakle, ti savjeti za sabotažu.

1. Kad god je moguće, sve poslove upućujte komisijama na “daljnje proučavanje i razmatranje”. Pokušajte formirati što je moguće veće komisije s ne manje od pet članova.

2. Potežite nebitne teme što češće možete.

3. Pravite se da ste pogrešno shvatili uputstva šta bisti trebali raditi. Postavite bezbroj pitanja i uključite se u duge prepiske o uputstvima koje “ne razumijete”. Žalite se na njih kad god možete.

4. Cjepidlačite o preciznoj upotrebi riječi u komunikaciji i izvještajima.

5. Budite nerazumni i zahtijevajte od vaših kolega da budu “razumni”. Izbjegavajte rasprave koje vas mogu uvaliti u nevolje ili vas osramotiti pred svima.

6. Nemojte naručivati nove materijale za rad, sve dok vam postojeće zalihe ne budu gotovo potpuno iscrpljene. Tako će i najmanje odlaganje ispunjenja vašeg zahtjeva značiti da je rad u potpunosti onemogućen.

7. Kako biste smanjili motivaciju zaposlenih, a time i produktivnost, budite ljubazni prema najgorim zaposlenicima i unaprijedite ih, iako to ne zaslužuju. Diskriminirajte efikasne i dobre službenike i žalite se na njihov rad.

8. Popunjavajte formulare nečitko, tako da se posao mora ponovno obavljati; pravite greške ili preskačite obavezna polja.

9. Širite uznemirujuće glasine i tračeve tako da zvuče kao “insajderska” dojava. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,