Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Čezne za starim vremenima: U dvorištu rodne kuće napravio muzej

Preuzmite sliku

Yilmaz Oral, koji živi u malom mjestu Tasova nadomak sjevernog turskog grada Amasya, u jednom dijelu svoje kuće čuva stare predmete koja sakuplja još od djetinjstva, piše Anadolu Agency (AA).

 • Oral (59), koji je godinama radio u građevinskom sektoru u Istanbulu, vratio se u rodnu Amasyu. Stare stvari koje je prikupljao punih 45 godina odlučio je izložiti na jednom mjestu pa je od kućnog dvorišta napravio svojevrstan muzej.

  U razgovoru s novinarom AA Oral je kazao kako je ljubav za sakupljanjem starih stvari kod njega vremenom bivala sve veća te je tako za 45 godina prikupio na hiljade različitih predmeta.

 • Oral smatra kako ljudi zbog poteškoća s kojima se susreću u modernom svijetu na jedan način čeznu za prošlošću.

  “Prikupljam starine ili vrijedne predmete i donosim ih na selo. Nastojao sam da sve sakupljeno objedinim u jedan mali muzej. Želim sve to ostaviti budućim generacijama”, kazao je Oral.

 • Dodaje kako današnje generacije neke starije stvari nisu u stanju prepoznati.

  “Ne znaju naprimjer šta je to plug ili jaram. Tako da će nove generacije ovdje barem moći saznati o tim stvarima. Koliko god imam mogućnosti da ispričam o tome šta je naša prošlost, biće mi drago”, priča Oral.

 • Sve je veći broj posjetilaca u njegovom malom muzeju.

  “Ovdje imamo i stari kuhinjski pribor, zatim pribor koji su koristili zemljoradnici. Dolaze nam gosti kojima je sve to potpuno nepoznato. I sretan sam kada to mogu nekom predstaviti. Kad god sam kući ovaj muzej je otvoren za posjetioce. Svako može doći i pogledati. Naša jedina želja je da budemo od pomoći ljudima koji čeznu za prošlošću”, poručio je Oral.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,