Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Četrdeset godina izrade maketa: Ljekar posjeduje “eskadrilu” od 700 aviona (FOTO)

Preuzmite sliku

Bektas Murat Yalcin, ljekar i profesor na Medicinskom fakultetu na Univerzitetu “19. maj” u Samsunu, od malih nogu pravi makete, prenosi Anadolija.

Medicina i historija su dvije oblasti za koje je Yalcin jos od djetinjstva pokazivao interesovanje. Ljubav prema medicini učinila je da postane ljekar, a svoju ljubav prema historiji pokazao je kroz pravljenje maketa borbenih aviona koji su obilježili ratove prošlog stoljeća.

Izradom različitih maketa počeo se baviti sa svega šest godina, a ističe kako je tada neke manje zahtjevne makete pravio od ambalaže pasti za zube. Vremenom je svoju vještinu razvijao i počeo praviti makete borbenih aviona od plastike.

Iako tu ima različitih maketa koje su vezane pretežno za ratove, vojna vozila, automobili, kamioni, brodovi, nosači aviona, u njegovoj zbirci maketa ipak preovladavaju avioni. Za četiri decenije Yalcin je napravio više od 700 maketa, koje su danas izložene u njegovom domu i kancelariji na fakultetu.

U razgovoru s novinarom AA, Yalcin potvrđuje kako se iza više od 700 maketa koje je do sada napravio, krije zapravo njegova ljubav prema historiji.

Oduvijek je, kako kaže, volio historiju i čitao knjige s tom tematikom.

Naglašava kako ga je, čitajuci historiju, uvijek zanimalo kakvi su u tom periodu korišteni borbeni avioni, tako da je odlučio bolje ih upoznati, praveći makete.

Koliko mu posao i obaveze na fakultetu dozvoljavaju, Yalcin slobodno vrijeme koristi za pravljenje maketa.

“Samo u mojoj kancelariji na fakultetu imam više od 500 maketa. To radim posljednjih 40 godina, kada god nađem slobodnog vremena. Želja mi je da jednoga dana moje makete budu izložene u nekom muzeju, kako bi ih što više ljudi moglo vidjeti”, istakao je Yalcin.

Na pitanje koliko je zahtjevna izrada makete, Yalcin odgovara da je to posao koji zahtijeva strpljenje i duboku koncentraciju.

“Lijepo se osjećam dok pravim maketu. Pravite nešto od samog početka, a to nešto je dio jedne historije. U zavisnosti od modela aviona, izrada makete može trajati od jedne sedmice do jedne godine. Ono što je svakako značajno jeste da vas opušta i djeluje kao antistres terapija”, ispričao je Yalcin.

Obzirom da je ljekar, Yalcin dodaje kako i svojim pacijentima naglašava kako je veoma značajno za zdravlje da imati određeni hobi, posebno kada je riječ o osobama koje žele prestati konzumirati cigarete. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,