Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Četiri savjeta za jačanje samopouzdanja kod djeteta

Preuzmite sliku

Djeca razvijaju samopouzdanje zbog vlastitih postignuća, a ne zato što ih hvale roditelji i porodica, Dijete će postati samopouzdanije tokom učenja i dovršavanja novih zadataka i postizanja zadanog cilja.

Prirodno je da svaki roditelj želi pomoći svom djetetu da razvije samopouzdanje jer dijete koje vjeruje u sebe sposobno se bez straha suočiti se s novim izazovima. Iako se svako dijete razlikuje, postoji nekoliko općih smjernica koje možete slijediti kako bi pomogli svom djetetu da ojača samopouzdanje. Kod neke djece se problemi sa samopouzdanjem mogu pojaviti kada krenu u školu. Puno toga se mijenja u njihovom životu i počinju se uspoređivati s drugom djecom. Iako ne možete zaustaviti proces upoređivanja kod djeteta, možete mu pomoći da zadrži određenu perspektivu i cijeni vlastite kvalitete.

 • Budite realistični

  Djetetu ne smijete lagati i ne možete mu davati poticaje koje nisu realni. Na primjer, ne možete reći svom pametnom djetetu da može svirati klavir kao Mozart, ako nema talent i mogućnosti. Ako se dijete upoređuje s djetetom koje je bolje od njega u nekoj vještini, nemote mu samo reći: “Nema veze što on bolje svira.” Zbog toga će se osjećati loše. Priznajte djetetove osjećaje i pomozite mu da razumije kako može biti bolje, objašnjava terapeut dr. Connirae Andreas. “Naglasi više proces nego rezultat. Prijatelj tvog djeteta možda je bolji jer više vježba ili je počeo ranije učiti”, kaže dr. Reilly. Neka dijete odluči je li za njega važno savladavanje određenog zadatka i trud ili se samo želi zabaviti i igrati.

  Potražite dublje razloge

  Ako vaše dijete dođe uzrujano iz škole jer je neka djevojčica ljepša od nje, saznajte šta stvarno stoji iza te izjave. Petogodišnjaci i šestogodišnjaci često mogu iz nekih izjava donijeti krive zaključke.  Ipak, njezin osjećaj da su druga djeca “bolja i ljepša” mogao bi ukazivati na dublji problem. Ako dijete kaže da “Emma bolja čita” – to bi moglo značiti da se vaše dijete bori u školi i da mu treba dodatna pomoć.

 • Pazite na svoje riječi

  “Obavezno pazite da slučajno ne upoređujete svoje dijete s drugom djecom”, kaže psihologinja Jayne Walco. Ohrabrite ga da nauči vezati cipele, ali nemojte govoriti da druga djeca to znaju bolje od njega jer će tako tako početi razmišljati kao da je “lošije”, a drugi su “bolji”  i osjećati se inferiorno.

  Učite dijete se fokusira na vlastiti napredak 

  Naučite dijete da najvažnija uporedba nije između njega i njegovog najboljeg prijatelja ili velike sestre već da treba znati koliko je ono samo napredovalo. “Djeca se moraju naučiti mjeriti sa sobom”, kaže porodični terapeut Jay Scott Fitter. Istaknite koliko se poboljšalo u kratkom  razdoblju: “Sjeti se prošle godine, kada uopće nisi znao čitati? Pogledaj koliko si daleko došao za samo godinu dana!”. To su rečenice koje će pomoći djetetu da se nastavi truditi kako bi bilo što uspješnije. (zena.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje