Nedjelja, 16. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Četiri razloga zašto ne bismo trebali baciti tekućinu od kiselih krastavaca

Preuzmite sliku

Većina osoba izlije u odvod tekućinu u kojoj su se kiselili krastavci, nakon što pojedu i posljednji plod iz staklenke.

Međutim, jeste li znali da se ova tekućina može ponovo iskoristiti? Dajemo vam četiri super ideje koje će vam iskoristiti pokoju marku u kućnom budžetu.

Imajte na umu i da tekućina od kiselih krastavaca ima i dodatne blagodati – smanjuje kontrakcije mišića, pospješuje količine elektrolita u organizmu, hidratizira, štiti od prehlade, a ubija i štetne bakterije u želucu.

1. Sastojak za marinadu

Planirate ispeći savršeno sočne i ukusne kotlete? Marinirajte meso u tekućini od kiselih krastavaca! Kiselost tekućine će prodrijeti dublje u meso, te ga omekšati i učiniti slasnijim.

2. Zamjena za ocat

Ako vam je ponestalo octa, salatu možete napraviti i s nešto ove kisele tekućine. Umiješajte malo ove tekućine dresingu koji ćete potom preliti preko omiljene salate.

3. Brzopotezno kiseljenje povrća

U tekućinu od kiselih krastavaca možete staviti i neko drugo povrće poput očišćenog karfiola, mrkvi ili crvenih paprika, pa tako pohranite u frižider na nekoliko sati i osigurajte si kiselo povrće.

4. Dodatak za koktele

Ako pripremate koktel koji traži nešto maslinovog soka, isti možete zamijeniti s tekućinom od kiselih krastavaca. (punkufer.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje