Srijeda, 25. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Četiri decenije vjerovao da ga je majka dala na usvajanje, tek sada saznao pravu istinu

Preuzmite sliku

Tyler Graf (38) je odrastao u Minessoti u brižnoj porodici koja ga voli i koja ga je kao dječaka usvojila iz Čilea. Izvještaji agencije za ustvajanje tvrdili su da ga se majka, Hilde del Karmen Kenzada, odrekla zbog finansijske nestabilnosti.

Nedavno je saznao za nepravdu koja joj je te 1983. godine učinjena i odlučio da više nijedno dijete ne doživi njegovu sudbinu.

Iste te godine, kada se Kenzada (65) probudila iz anestezije prilikom porođaja, rečeno joj je da je sin, kojeg je planirala da nazove Serhio, iznenada preminuo i više nikada ga nije vidjela. Ono što se desilo proganjalo ju je čitav život i rezultiralo potragom dugom četiri decenije.

Ispostavilo se da je Tyler iz rodnog Čilea odveden u okviru složene međunarodne mreže trgovine ljudima, u koju su upleteni medicinski stručnjaci, čileanska vlada i katolička crkva. Prema saznanjima Grafovog advokata Anthonya Clarksona, procjenjuje se da je između osam i 12 hiljada djece ilegalno i prisilno usvojeno iz Čilea tokom sedamdesetih i osamdesetih godina.

Graf je oduvijek znao da je usvojen i čitav život se borio sa ozlojeđenošću prema svojoj rođenoj majci.

“Nikad nisam mislio da bi bilo koji izgovor bio dovoljno dobar. Nosio sam to neprijateljstvo, teret na leđima cio život”, kaže Tylor.

Uprkos tome, Graf je živio srećnim životom u Americi, nesvjestan da je prodat radi usvajanja, i postao je vatrogasac u Houstonu, gdje je živio sa suprugom i malim sinom. Međutim, kada je čileanski vatrogasac tek došao u Houston na obuku za radnu razmjenu, rekao je Grafu da je njegova majka Marisol Rodrigez vodila čileansku neprofitnu organizaciju “Sinovi i majke tišine”, koja radi na ponovnom povezivanju porodica razdvojenih ilegalnim i prisilnim usvojenjima u zemlji.

Prošle godine, Graf i njegova majka su konačno saznali istinu jedno o drugom. Majka nikada nije zaboravila srceparajući gubitak i svake godine je rođendan sina provodila u suzama, sve dok u maju 2021. nije dobila poziv organizacije.

“Nisam mogla da svarim informacije. Nisam mogla da shvatim šta se dešava. Svaki mišić u tijelu mi se zgrčio i nisam mogla da zaustavim suze. Osjećala sam se kao da me je neko udario palicom toliko da vidim zvijezde. Htjela sam da vrištim. Pitala sam mnogo toga. Samo sam se pitala da li je bio voljen, da li je dobro jeo, da li je provodio vrijeme na hladnom”, rekla je ona za emisiju “Good Morning America”.

Njihova povezanost je ubrzo potvrđena rezultatima DNK testa.

“Ne mogu da zamislim kroz šta je prošla moja rođena majka kada me je izgubila i oplakivala moju smrt”, rekao je Graf za “KlikTuHjuston”.

Dodaje da je uzbuđen što je upoznao svoju bilošku majku, kao i tri sestre za koje nije ni znao da postoje, ali i da održava kontakt sa svojom usvojiteljskom porodicom, koja nije imala pojma da je sina dobila pod podlim uslovima usvajanja.

Ujedinjena porodica je brzo počela da se upoznaje preko Zooma prije nego što se Kezada prošle godine ukrcala na let da upozna i zagrli svog sina po prvi put.

“To je bio dug zagrljaj. Ostavili su nas same, samo smo se grlili, a ona me je poljubila i samo smo stajali i plakali”, ispričao je Tylor.

Graf je tada prvi put odletio u Čile da upozna sestre i svoje rodno mjesto. Međutim, on je suočen sa teškom situacijom.

“Sada se nalazim negdje između dvije porodice. Ne želim da povrijedim osjećanja mojih usvojitelja ili osjećanja moje biološke majke, tako da sada pokušavam da održim ravnotežu. Pokušavam da shvatim gdje se uklapam usred svega ovoga”, kaže on.

Zbog toga je Graf osnovao sopstvenu neprofitnu organizaciju “Connecting roots”, koja širi svijest o užasnoj šemi trgovine ljudima i pruža besplatne DNK testove kako bi pomogao porodicama da ubrzaju procese upoznavanja, napominjući da mnoge majke pogođene ovim zločinima ulaze u starije godine.

“Vrijeme ne možemo da vratimo i sada samo pokušavamo da nadoknadimo 38 izgubljenih godina”, zaključio je Graf. (Blic.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje