Utorak, 14. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Četiri bordela i niti jedna bolnica, imaju nešto za čim Evropljani žude: Kako žive na afričkom otoku usred jezera?

Mali otočić, smješten na afričkom jezeru Victoria, dugo je bio prazan. Ali sada se suočava s prenapučenošću. Zanimljivo je da na ovom teritoriju ne postoji niti jedna medicinska ustanova, već bordeli, barem nekoliko njih.

Površina ovog otoka iznosi samo 2000 m2. Dugo, dugo na njemu niko nije živio.

Međutim, već u 2018. godini, sudeći po popisu stanovništva, na otoku je živjelo 400 ljudi, što omogućuje Migingo da se nazove najgušće naseljenim otokom na planeti, piše Tuzlanski.ba.

Posljednjih 20 godina Migingo je u osnovi bio autonomni teritorij, a istodobno je bio predmet žestokih teritorijalnih sporova između Ugande i susjedne Kenije. Sukobljene zemlje željele su otok nazvati vlastitim, ali ne još. Migingo mora platiti svoju autonomiju – doslovno. Otok ujedno donosi mito u proračun i Ugande i Kenije. Međutim, čak i uz tako velike poreze, dohodak lokalnog stanovništva nekoliko je puta veći od prihoda njihovih sugrađana na kopnu.

U čemu je tajna?

Sve je u vezi s nilskim perlicama. Ova riba je prilično skupa i voli je u Evropi. I love je tačno u blizini otoka na žive. Taj razlog je bio dovoljan da se dva kenijska ribara 1991. godine presele na prazan otok, plate starom mađioničaru iznos da protjeraju zli duh Calele i počnu hvatati padove, prodajući ga kupcima u ogromnim količinama.

Usput, taj isti duh preseljen je na susjedni otok, koji je veće veličine i još uvijek ostaje nenaseljen. Ne, na njemu se nalazi nekoliko objekata, ali posjećuju ih samo naučnici koji ovdje dolaze posmatrati mrijest riba.

Stanovništvo Ugande i Kenije prilično je slabo, a mnogi su, saznavši za sretne ribolovce iz Miginga, bacili svoje stvari na kopno i preselili se na otok. Dakle, kroz nekoliko godina, populacija ove zapuštene zemlje povećavala se.

U jednoj sedmici lokalni su ribari zaradili novca od ribolova 2-3 puta više od svojih kolega u susjednoj Ugandi i Keniji. Naravno, vidjevši takvu sramotu, ugandske vlasti pokušale su zaustaviti odliv stanovništva u Migingo, oporezujući ribare. Ali čak i ovim doprinosima oni ipak zarađuju više Ugandanaca i Kenijaca.

Čitav život na Migingu je izgrađen oko ribolova. Sipka se prodaje ili direktno s čamca na vodi ili na lokalnoj tržnici, gdje trgovci s kopna donose hranu i namirnice na razmjenu.

Povratak s ulovom

Ujutro odlaze u ribolov i vraćaju se na otok na večeru. Žene pripremaju hranu kako bi nahranile muškarce.

Nakon sastanka ribara, neprodani ulov se prodaje na tržištu.

Ovdje ne samo da prodaju i kupuju, već i komuniciraju, saznaju najnovije vijesti s kopna i tračeve, piše Tuzlanski.ba.

Ali radije sklapaju ponude u baru. Otok je malen, tako da pubovi služe i kao dućani.

Nakon pića, mnogi ribari odlaze u bordere – na otoku ih ima četvero. Ali bolnice – niti jedna. Navodno su svi zdravi.

A ako iz nekog razloga ne želite “venalnu ljubav”, možete provesti vrijeme u biljardi.

Oni odlaze u krevet rano na Migingo – ujutro se ne diže ni svjetlo ni zora. Ako zakasnite na ribolov, morat ćete se pozabaviti šefom koji neće biti badem.

Gazda razapne nesretnog ribara.

Usput, najbogatiji ljudi na otoku su ta prva dva posjetioca. Jedan od njih posjeduje sve čamce, drugi gotovo sve kuće. Kao i u cijeloj Africi, na otoku Miginga žive HIV bolesnici, ali čini se da se s tim nekako slažu – nema bolnica, a lijekovi se prodaju u trgovini pored voća. Sam prodavač ponekad ne zna koju bolest lijek preporučuje.

Najnaseljeniji otok na svijetu nije najbolje mjesto za djecu, ali oni su sigurno ovdje.

Osim koliba i čamaca, otok ima crkvu, džamiju, 13 barova.

Krojačka radionica

Većina ribara nema profesionalne vještine, mnogi od njih idu u vodu pijani ili pod uticajem droga. U slučaju oluje njihov se brod može prevrnuti i imaju vrlo malo šansi da prežive. Ne mogu im pomoći jer na otoku nema spasioca i ljekara.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,