Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Čemu zapravo služe linije na dlanovima?

Preuzmite sliku

Linije na dlanu ne služe samo za proricanje budućnosti. One su tu i zbog puno ozbiljnijeg razloga i njihova uloga zapravo je vrlo važna

Ruke i dlanovi dio su tijela koji najviše koristimo, a kako bi se prilagodile svim radnjama za koje ih koristimo, držanje, rastezanje, dizanje, tipkanje, pisanje i druge, moraju stalno mijenjati svoj oblik. Preciznije, koža koja ih prekriva mora se prilagoditi kompleksnim položajima.

Tu na scenu stupaju linije na dlanu. Naime, te linije, zvane još i nabori i brazde, pomažu koži da se raširi i opet skupi ovisno o tome što s rukama radimo te dijele dlan na tzv. dijelove za savijanje. Linije na dlanu pomažu koži da se savije preko dlana kada promijenimo njegov oblik, recimo kada ruku skupimo u šaku ili kada savinemo ruke. Drugim riječima, kada ne bismo imali te linije, koža bi nam visila s dlanova.

Pogledajte pažljivo dlan svoje ruke i vidjet ćete da je svaka linija na mjestu gdje se dlan savija. Isto vrijedi i za linije na laktovima, koljenima, zglobovima itd. Linije koje nam drže kožu nastanu dok smo još u trbuhu, oko 12. sedmice nakon začeća. Debljina i broj linija na dlanu ovisi o faktorima kao što su rasa i genetika.

Većina ljudi ima tri glavne linije na dlanu, a neki imaju samo jednu što može upućivati na abnormalni razvoj bebe u utrobi, odnosno Downov sindrom, fetalni alkoholni sindrom ili druge genetske poremećaje. Međutim, ljekari u obzir uzimaju još neke faktore prije nego uspostave dijagnozu. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,