Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Bunker 42: 18 spratova ispod zemlje nalazi se jedna od najčuvanijih tajni Moskve

Preuzmite sliku

Nakon što je bivši Sovjetski savez izvršio prva nuklearna testiranja, ustanovljeno je da skloništa moraju biti napravljena na dubini od bar 50 metara ispod zemlje kako bi se izbjegle posljedice udara i radioaktivnog zračenja. Tada je dizajniran i nastao Bunker 42!

Pred inžinjere je bio postavljen ogroman izazov – trebali su da izgrade monumentalnu i sigurnu strukturu po određenim specifikacijama ispod gradskih ulica, a da ne poremete postojeću infrastrukturu i da to ne otkriju građani i politički neprijatelji. Bila je to jedna od najčuvanijih tajni Moskve.

Iz strateških razloga i blizine s Moskovskim kremljom, Bunker 42 se počeo je da se gradi ispod brda u okrugu Tagansk. Građen je sve do 1956. godine. Bio je namijenjen pripadnicima političkog vrha, na sreću stanovništva, nikad nije iskorišćen u za svoju primarnu funkciju.

Tokom hladnog rata bio je baza koja je nadgledala letjelice koje su prenosile osjetljiv teret poput nuklearnog oružja.

Muzej Haldnog rata

Danas je ovaj prostor pretvoren u historijski spomenik i muzej po imenu Bunker 42 koji otkriva kako je život izgledao iza Gvozdene zavjese.

Svaki posjetilac, kada dobije ulaznicu, spušta se 18 spratova ispod zemlje i nađe se u prostoru u kom je 30.000 ljudi moglo da preživi 90 dana bez izlaska na dnevno svjetlo.

U sklopu muzeja nalazi se restoran s ruskim specijalitetima, a prostorije se iznajmljuju za probe i nastupe heavy metal bendova, team buildinge, konferencije, pa čak i svadbe. (punkufer.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,