Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Buka u avionu mijenja ukus hrane

Preuzmite sliku

Istraživači američkog Univerziteta Cornell su primijetili da buka tokom vožnje avionom može da utiče na percepciju hrane koju jedemo.

  • hrana-avion2
  • Istraživanje je doprinijelo razumijevanju takozvane multisenzorne percepcije i pokazalo je da i zvučni podražaji imaju ulogu u doživljaju ukusa. Konkretno, primijećeno je da zvukovi putničkih aviona, koji često prelaze 85 decibela, utiču na smanjenje osjetljivosti na slatko i na povećanje osjetljivosti na takozvani “peti ukus” koga mnogi opisuju kao puni, mesni ukus.

    “To saznanje moglo bi da pomogne u prilagođavanju jela koja se poslužuju u avionima, a koja putnici često kritikuju”, kažu stručnjaci.

    Neke kompanije tu činjenicu već uzimaju u obzir pa je tako, na primjer, jedna njemačka aviokompanija primijetila je da je među putnicima sok od paradajza podjednako popularan kao i pivo. Međutim, istraživanje nudi dodatno objašnjenje, a to je da je za sok od paradajza poznato da sadrži aminokiselinu glutamat koja utiče na “peti ukus” pa ugodan ukus tog soka dolazi do većeg izražaja tek u avionu. (tanjug)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,