Istraživači američkog Univerziteta Cornell su primijetili da buka tokom vožnje avionom može da utiče na percepciju hrane koju jedemo.
Istraživanje je doprinijelo razumijevanju takozvane multisenzorne percepcije i pokazalo je da i zvučni podražaji imaju ulogu u doživljaju ukusa. Konkretno, primijećeno je da zvukovi putničkih aviona, koji često prelaze 85 decibela, utiču na smanjenje osjetljivosti na slatko i na povećanje osjetljivosti na takozvani “peti ukus” koga mnogi opisuju kao puni, mesni ukus.
“To saznanje moglo bi da pomogne u prilagođavanju jela koja se poslužuju u avionima, a koja putnici često kritikuju”, kažu stručnjaci.
Neke kompanije tu činjenicu već uzimaju u obzir pa je tako, na primjer, jedna njemačka aviokompanija primijetila je da je među putnicima sok od paradajza podjednako popularan kao i pivo. Međutim, istraživanje nudi dodatno objašnjenje, a to je da je za sok od paradajza poznato da sadrži aminokiselinu glutamat koja utiče na “peti ukus” pa ugodan ukus tog soka dolazi do većeg izražaja tek u avionu. (tanjug)