Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Broj slonova u Keniji udvostručen u posljednjih trideset godina

Preuzmite sliku

Broj slonova u Keniji više se nego udvostručio u periodu od 1989. do 2018. zahvaljujući naporima u borbi protiv krivolovaca.

Kenija je imala 1989. samo 16.000 slonova, a taj je broj porastao na više od 34.000 u 2018, objavile su vlasti te zemlje. Legalni lov na slonove u Keniji je zabranjen 1973.

“U proteklih nekoliko godina uspjeli smo ukrotiti krivolov u zemlji”, kazao je tim povodom ministar turizma Najib Balala novinarima prilikom posjete nacionalnom parku Amboseli. Ove su godine, prema državnim evidencijama, krivolovci ubili tek sedam slonova, što predstavlja pad u odnosu na 34 ubijena 2019. i 80 ubijenih 2018. godine. U nacionalnim parkovima u Keniji u toku je program obilježavanja slonova ogrlicama za praćenje, a mladi slonovi su počeli dobijati i imena.

  • Porast krivolova

    Kenija i druge zemlje supsaharske Afrike proteklih su godina suočene s porastom krivolova jer kriminalne grupe ubijaju ne samo slonove nego i nosoroge kako bi namirile azijske apetite za slonovačom i rogovima koji se koriste u narodnoj medicini. Godine 2016. kenijski predsjednik Uhuru Kenijata učestvovao je u spaljivanju hiljada slonovskih kljova i rogova nosoroga, uništavajući tako zalihe krijumčara koje su im mogle donijeti milione.

    Tako je poslao poruku da se trgovina životinjskim djelovima mora zaustaviti. Vlasti su uvele i strože kazne – dugotrajni zatvor i veće kazne za krivolovce i krijumčare. Krivolov ugrožava i jedan od najvažnijih izvora prihoda za zemlju – turizam. Zemlja u 2020. i 2021. očekuje turistički pad od 80 do 90%  zbog pandemije koronavirusa. (HINA)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,