Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Brazilci počeli čipirati djecu!

cip-djecaZA
Preuzmite sliku

VITORIA da CONQUISTA – Škole u Brazilu počele su ugrađivati kompjutorske čipove u školske uniforme kako bi kontrolirale učenike i smanjile izostajanje s nastave.

\"cip-djecaZA\"BBC prenosi kako će oko 20.000 učenika uskoro pasti pod obavještajni nadzor u sprezi nastavnika i roditelja u gradu Vitoria da Conquista na sjeveroistoku Brazila.

Obavezna majica

Mikročipovi će biti ugrađeni u majice koje su dio njihovih školskih uniformi, tako što će biti ušiveni u rukav ili ispod bedža sa školskim grbom. Od iduće godine svi učenici stariji od 14 godina morat će nositi takve majice. Sustav će roditelje promptno informirati ako njihov potomak odluči markirati. Kad učenik prođe kroz senzore na ulazu u školu, čip će poslati SMS poruku njegovim roditeljima.

Ministar zadovoljan

Događalo se da roditelji ostave djecu pred školom, a ona nakon toga pobjegnu u prvi kafić. Ubuduće će, ako netko zakasni na sat dulje od 20 minuta, njegovi roditelji odmah dobiti SMS: \”Vaše dijete još nije stiglo u školu\”.

Ministar za obrazovanje u tom gradu Coriolano Moraes rekao je da se te nove mjere uvode zato što mnogi roditelji nisu svjesni toga da im djeca bježe iz škole. Vlasti smatraju kako će ova mjera unaprijediti odnose između nastavnika i roditelja.

Izvor: Jutarnji list / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: