Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Božićni običaji širom svijeta: Od Paje Patka do bacanja cipela

Preuzmite sliku

Još jedan Božić je tu, a kulture širom svijeta imaju svoje načine da proslave ovaj praznik. 

Dok se još sabiru utisci novogodišnje euforije, božićni praznici već su stigli. Po cijelom svijetu, ljudi proslavljaju najradosniji hrišćanski praznik u skladu sa tradicijom svoje zemlje.

Island – Od septembra do novembra, prodaja knjiga je na vrhuncu. Ovo se na Islandu naziva “poplava knjiga”, jer je upravo to najčešći i omiljeni božićni poklon Islanđana. Nakon praznika, časopisi su preplavljeni prikazima knjiga.

Irak – Jedno dijete čita svojoj porodici priču o rođenju Isusa Hrista, dok ostali slušaju držeći upaljene svijeće. Nakon toga, pravi se lomača od sasušenog trnja. Ukoliko trnje izgori do pepela, porodica će imati dobru sreću u novoj godini.

  • Kolumbija – Praznična sezona počinje 7. decembra, kada se proslavlja “bezgriješno začeće”. Male svijeće postavljaju se ispred kuća, u dvorištu ili na balkonu, kao i u parkovima. Narednog dana, domaćinstva istuču bijele zastave sa likom Djevice Marije, a čak su i groblja osvjetljena da bi se Božić propisno proslavio.

    Švedska – Tradicija Švedske nalaže da se porodice okupljaju na božićno veče, i gledaju specijal pod nazivom “Paja Patak i njegovi prijatelji žele vam srećan Božić”. Ovaj specijal ide uživo, a dok traje ništa se drugo ne radi: mame ne kuhaju, a djeca se ne igraju, i nikada se ne nasnimava radi kasnijeg gledanja.

  • Češka – “Ako djevojka preko ramena baci cipelu i ona padne tako da je okrenuta ka vratima, može da se nada udaji u toku godine koja je tek počela”, glasi staro češko vjerovanje. Osim toga, poklone neće donijeti Djeda Mraz nego mali Isus, a najaviće svoj dolazak zvonima.

    Kina – Na vrhu spiska poklona kod Kineza se nalaze “božićne jabuke”, u koje su urezane dobre želje ili je prikazan Djeda Mraz. U tržnim centrima umjesto vilenjaka Djeda Mraza prate ženske osobe koje mu predstavljaju sestre ili prijateljice. One mu pomažu u deljenju poklona. (b92)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,