Petak, 3. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Bosanci napravili “juga” na solarni pogon

Preuzmite sliku

Profesor Sabahudin Vrtagić i učenici Međunarodne škole u Sarajevu razvili su “jugu 45” na solarni pogon!

 • jugo-na-solarni-pogon
 • Dobro poznati model vješto je preuređen, izmijenjena je karoserija, dužina je povećana skoro za metar, a neobični jugo već sad svojim izgledom privlači pažnju učenika i prolaznika.

  “Automobil je dvosjed, jer se zadnji dio koristi za solarne panele čija je jačina 175 W (dva komada) po 12 V, koji se koriste za punjenje akumulatora.
  Specifikacije auta su: 13 kW motor DC sa četkicama (80 V), ali trenutno radi na 48 V zbog čega je snaga motora 6 kW”, kaže profesor Sabahudin Vrtagić, vođa tima pri izradi automobila na solarni pogon.

  Profesor Vrtagić kaže da je na ovom projektu, zajedno sa njim, radilo 15 učenika.

  “Pogon automobila je DC-motor, kojeg pogone baterije od 12 V 130 Ah koje se mogu puniti panelima, ali i punjačem koji je specijalno napravljen za ovaj auto i akumulatore. Naime, osim mehaničkih brzina 12345 + R, automobil ima i dvije elektrobrzine”, objašnjava njegov način rada profesor Vrtagić.

  “Najveća poteškoća prilikom izrade automobila su bili troškovi, jer su neki dijelovi veoma skupi, kao i neki radovi koje nismo mogli obaviti sami. Ali s vjerom i upornošću, uspjeli smo skupiti potreban novac i gotovo napravili proizvod spreman za atest”, priča Vrtagić, koji kaže da je model “solarnog juga” trenutno u fazi završnih priprema. (mondo.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,