Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bor pronađen u Kaliforniji najstarije je biće na svijetu

Preuzmite sliku

Naučnici sa Univerziteta u Utahu utvrdili su da je bor pinus longaeva pronađen u šumama na zapadu Sjedinjenih Američkih Država najstarije živuće biće na Zemlji.

Bor u brdima Kalifornije star je 5.067 godina, a profesorica iz Utaha Karen Mock izjavila je kako je starost bora utvrđena naučnom metodom analize mutacije DNK-a.

Nedaleko od njega se nalazi još jedan bor koji je s 4.840 godina drugo najstarije biće na planeti. Na trećem mjestu je također bor koji već 3.840 godina živi u Nevadi.

Botaničar sa Liverpoolskog univerziteta Joao Pedro de Magalhaes je kazao da u hladnim vodama Anktarktika žive staklene spužve za koje se pretpostavlja da su stare i do 15.000 godina, ali da to još uvijek nije naučno dokazano.

“Za te spužve još uvijek samo znamo da su stare i da imaju spor metabolizam zbog hladne vode u kojoj žive. Najstarije biće za koje postoji naučni dokaz je bor u Kaliforniji”, kazao je Magalhaes.

Ustaljena metoda određivanja starosti stabala je brojanje godova na stablu, ali to nije precizna metoda za sve vrste stabla i njena mana je što se stablo mora posjeći. Naučna metoda praćenja mutacije DNK-a je znatno kompeklsnija i preciznija, tvrde naučnici. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,