Ponedjeljak, 26. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bojenje se smatra oblikom terapije, pomaže da smanjite nivo stresa i anksioznosti

Preuzmite sliku

Bojenje se smatra oblikom terapije, a psihoterapeuti ga mogu koristiti i u art terapiji. Prednosti vježbanja umjetnosti i bojenja mogu biti ogromne, omogućujući vam vrijeme da isključite svijet i usredotočite se na svoju kreativnost, piše Bright Side.

Ovo je 7 prednosti bojenja i kako ovaj hobi može poboljšati vaše raspoloženje, prenosi Tuzlanski.ba.

Bojenje vam može pomoći da smanjite nivo stresa i anksioznosti

Bojenje geometrijskih uzoraka i mandala može vam pomoći da smanjite nivo stresa i smanjite uznemirenost, pokazala je studija. To može biti zato što kad se fokusiramo na jednostavne zadatke, mozak nam se opusti i nivo anksioznosti i stresa može pasti. Dakle, sljedeći put kad se osjećate zabrinuto ili pod stresom, pokušajte izvaditi svoje bojice. Bojenje može imati meditativni efekat.

 • Bojenje vam može pomoći da poboljšate funkciju mozga

  Bojenje može biti vježba vašem mozgu, jer zahtjeva upotrebu obje strane vašeg mozga, kreativne i logičke hemisfere. Kad odabirete boje i razmišljate kreativno, koristite kreativnu stranu, a koristite logičku stranu kada se fokusirate, organizirate i stvarate ideje.

  Bojenje vam može pomoći da poboljšate fokus

  Sjedenje i koncentracija na obrazac pred vama bez stalnih ometanja mobilnih telefona i društvenih medija znači da se moramo fokusirati. Studija sugeriše da bavljenje umjetnošću jer može pomoći u rješavanju problema, možda zato što stvaranje umjetnosti koristi obje strane mozga, što vam može pomoći da razmišljate izvan okvira.

 • Bojenje može imati slične efekte kao meditacija

  Bojenje vam može pomoći da se fokusirate na trenutak i da se isključite od ometanja i drugih (možda negativnih) misli. To znači da vas bojenje može dovesti u sadašnjost i pomoći da usporite um, poput meditacije. Mnogo je prednosti meditacije u našem svakodnevnom životu, od boljeg sna do poboljšanja pamćenja

  Bojenje vam može pomoći da budite pažljivi

  Pažljivost je tehnika boravka u sadašnjosti i ne dozvoljava da vas zabrinjavajuće misli o budućnosti ili uspomene preuzmu. Budući da bojenje znači da se trebate fokusirati na zadati zadatak.

 • Bojenje se može koristiti za uklanjanje negativnih misli

  Umjetnost se smatra vrijednim liječenjem za one koji pate od trauma i problema mentalnog zdravlja. Što se tiče bojenja, fokus koji nam je potreban za popunjavanje oblika i naša koncentracija za odabir boja može značiti da naše negativne misli možemo zamijeniti aktivnošću crtanja. Umjesto da negativni unutarnji dijalog preuzme vaš dan, pokušajte ga prepustiti miru vježbajući umjetnost i probati bojenje.

  Bojenje i umjetnost mogu vam povećati samopouzdanje

  Bojenje se više ne smatra aktivnosti samo za djecu, jer je bojenje sve popularnije među odraslima. To se može dogoditi zato što bavljenje umjetnošću zapravo može povećati vaše samopouzdanje, prema jednom istraživanju. Umjetnost može imati mnogo pozitivnih efekata na nas, a bojenje može biti odličan način da počnete osjećati blagodati u svom svakodnevnom životu. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,