Utorak, 18. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Bogatiji od Elona Muska, Jeffa Bezosa: Ko je bio najbogatiji čovjek koji je ikada živio i kakav je bio njegov život?

Preuzmite sliku

Poslovni tajkuni Elon Musk i Jeff Bezos trenutno se bore za titulu “Najbogatije osobe na svijetu”. A njihovi pokušaji da nadmaše jedan drugog rezultirali su zabavnim rivalstvom. Međutim, ako uzmemo u obzir historiju, ova dvojica blijede u poređenju s najbogatijim čovjekom svih vremena — afričkim kraljem po imenu Mansa Musa, piše Bright Side.

Vjerovatno se pitate ko je Mansa Musa, i zato smo tu da vam ga predstavimo i podijelmo njegovu priču s vama.

Mansa Musa je bio bivši vladar Maliskog carstva u zapadnoj Africi. Rođen kao Musa I 1280. godine, dobio je titulu “Mansa” (što znači “sultan” ili “car” na jeziku Mandinka) nakon što je preuzeo tron ​​1312. godine, prenosi Tuzlanski.ba.

Došao je na vlast nakon što je njegov prethodnik i brat, Mansa Abu-Bakr, abdicirao da bi otišao na ekspediciju preko Atlantskog okeana – putovanje s kojeg se, nažalost, nikada nije vratio.

Kraljevstvo Mali je raslo pod vlašću Manse Muse i protezalo se 2000 milja od Atlantskog okeana do današnje nacije Nigera. Također je pokrivao dijelove današnjeg Senegala, Mauritanije, Burkine Faso, Gambije, Gvineje Bisau, Gvineje i Obale Slonovače.

To je bilo jedno od najvećih carstava u zapadnoj Africi, a njen jezik i zakoni utjecali su na trenutnu kulturu u regionu. Bogatstvo Mansa Muse dolazilo je od prirodnih resursa regije, zlata i soli.

 • Još u 14. vijeku, Mali carstvo je činilo skoro polovinu svjetskog starog zlata. I svaki dio toga pripadao je Mansa Musi.

  Kako je objasnio jedan stručnjak, vladar kraljevstva je u to vrijeme imao neograničen pristup najcjenjenijim svjetskim resursima.

  Na teritoriji Mansa Muse nalazili su se i trgovački centri za drugu robu, tako da je i on stekao bogatstvo u tim poslovima. Njegova neto vrijednost procjenjuje se na 400 milijardi dolara.

  Dok neto vrijednost konstantno varira, i Bezos i Musk imaju registrovane vrijednosti koje su dostigle granicu od 200 milijardi dolara.

  Oni i dalje zaostaju za stotine milijardi za cifrom od 400 milijardi dolara prilagođenom inflaciji koju su stručnjaci izračunali za Mansa Musu. Ovaj bogati vladar bi vjerovatno dao i fiktivnu Wakandu u trku za svoj novac.

  Jedan profesor je u intervjuu za BBC rekao da su “savremeni izvještaji o Musinom bogatstvu toliko bez daha da je gotovo nemoguće dobiti osjećaj koliko je on zaista bio bogat i moćan”.

  Putovao je raskošno i ponio čitav detalj sa sobom na svom hodočašću u Meku.

  Kada je Mansa Musa krenuo na hodočašće 1324. godine, navodno je doveo 60.000 muškaraca sa sobom.

  Njegovi podaci o putovanju uključivali su sve njegove kraljevske službenike, vojnike, trgovce, robove, neke koze i ovce za hranu, i oko stotinu kamila od kojih je svaka nosila hrpe zlata.

  A putovali su i sa stilom, jer je većina njih navodno bila odjevena u zlato i finu perzijsku svilu.

 • Mansa Musa je bio i dobar filantrop

  Prema historijskim izvještajima, Mansa Musa je davao zlato siromašnim ljudima koje je sreo na svom putu, a također je mijenjao zlato za suvenire kada je prolazio kroz Kairo i Medinu.

  Drevni istoričar Al-Umari pisao je o svom razgovoru sa emirom iz Kaira, koji je upoznao Mansu Musu. Rekao je da je afrički kralj razgovarao preko prevodioca, čak i ako je sam tečno govorio arapski. A u riznicu je dao i puno autohtonog zlata i drugih dragocjenosti.

  U Kairu je dao toliko zlata da je to izazvalo ekonomsku krizu

  Prema emiru, Mansa Musa je “preplavio” Kairo svojim bogatstvom. Višak zlata doveo je do pada njegove vrijednosti, a to je rezultiralo ekonomskim gubicima u iznosu od oko 1,5 milijardi dolara na cijelom Bliskom istoku.

  Afrički kralj je bio toliko moćan da je tokom svog putovanja stekao i teritorije.

  Čini se da jednostavni putni suveniri jednostavno nisu bili napravljeni za Mansa Musu. Takođe je zauzeo teritoriju Gaoa unutar kraljevstva Songhai i proširio carstvo na južni kraj pustinje Sahare.

  S druge strane, svoje ogromno bogatstvo je također koristio za veće dobro. Tokom svoje vladavine, dao je na raspolaganje univerzitete, biblioteke i druge strukture širom kraljevstva. Neke od ovih drevnih građevina stoje i danas.

  Mansa Musa je stavio sebe i svoje carstvo na mapu. Bukvalno.

  Na katalonskoj karti Atlasa iz 1375. godine, na vrhu Timbuktua (koji je postao dio Carstva Malija) nalazio se crtež afričkog kralja koji je bio prikazan kako sjedi na prijestolju i drži komad plemenitog metala u ruci.

  Tokom 19. veka, Timbuktu je stekao mitski status „Izgubljenog grada zlata“ i postao je popularna destinacija za lovce na blago i istraživače.

  Imperija Mali se raspala nakon smrti Manse Muse

  Bogati vladar je zaslužan za početak tradicije obrazovanja u zapadnoj Africi. Ali ako je bio tako bogat i poštovan, zašto nismo čuli za njega?

  Nakon što je Mansa Musa umro, negdje oko 1330-ih, njegovi sinovi su naslijedili tron. Nažalost, nisu bili u stanju da održe imperiju na okupu i manje države su se raspale jedna po jedna.

  Kada su Evropljani stigli u region, kraljevstvo je konačno završilo. I prema jednom stručnjaku, “Historija srednjovjekovnog perioda se još uvijek uglavnom smatra samo zapadnjačkom historijom”, zbog čega je priča Manse Muse bila relativno nepoznata.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje