Petak, 18. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Bogataši će za ovaj divan pogled iskeširati 11 miliona dolara

Cijena raste za jedan posto po svakom katu, pa bi tako stanovi na – primjerice 18. katu mogli biti i do 18 posto skuplji od onih na prvom

Prije trinaest godina, kada su Jerry Bovino i njegova supruga Ester kupili sedmerosobni stan tik iznad njujorškog Central Parka, na Petoj aveniji 857,odluku su lako donijeli jer ih je privukao pogled.

 • “Prvo što sam učinio bila je šetnja do prozora”, rekao je dr. Bovino, penzionisani hirurg oftalmolog koji također ima stan u Južnoj Floridi i luksuznom skijalištu Aspen, u Coloradu.

  “Bacio sam jedan pogled i rekao – uzimam!”

  Dok mnogi apartmani na Petoj aveniji imaju pogled na samo dvije strane svijeta – obično istok i zapad, ovaj stan na 18. spratu nudi pogled od 270 stepeni – prema zapadu, jugu i istoku, uključujući i jedinstveni pogled iz dnevnog boravka i spavaće sobe na Central park i gusto zelenilo, piše New York Times.

 • Sada kada su se on i njegova supruga, posrednica za nekretnine i hipoteke, povukli u penziju, dr. Bovino prodaje apartman zato da bi mogli biti bliže unucima u Coloradu. Za njega traže 11.500.000 dolara. “Neki su spremni žrtvovati dobar pogled da bi dobili veću kvadraturu stana, ali ovakav pogled stvara iluziju većeg prostora”, govori Bovino.

  Zato nije nimalo čudno što pogled na Central Park iz prvog reda ima takvu cijenu.

  Za uporedbu stan dr. Bovina od cca 185 kvadratnih metara  koji je kupio 2006. godine, s još dvije nekretnine u zgradi – jedna je iznosila 222 kvadratna metra i gledala  je na park, također se prodavala se za 11,5 miliona dolara, a druga je bila manja i imala je 157 kvadratnih metara ali s pogledom na ulicu i krovove obližnjih kuća, te zaklonjeni gradski pejzaž, prodavala se za 4,2 miliona dolara. Stručnjak za nekretnine kaže da ovakav neometani pogled na park može podignuti cijenu stana i za 25 posto.

 • Zapravo, direktni pogled na Central Park može biti najvredniji sadržaj nekretnina na Manhattanu. Čak i ako imaju tek djelomični pogled na rijeku ili park ili na vizuru grada također mogu postići bolju cijenu.

  Da bi shvatili koliko su ljudi spremni platiti za najtraženije gradske poglede, Jonathan Miller, predsjednik tvrtke za procjenu Miller Samuel, pogledao je nekoliko zgrada koje imaju zapanjujuće vidike i usporedio prodajne cijene stanova sa sličnim rasporedom prostorija ali u stanovima bez pogleda.

  Njujorčani su, otkrio je, uglavnom spremni platiti 10 do 25 posto više za stan koji im omogućuje da s prozora imaju dobar pogled – pa makar to bio brod koji plovi rijekom ili stabla Central Parka.

 • Gospodin Miller izračunao je čak i da cijena stanova raste sa spratovima.

  Cijena raste za jedan posto po svakom spratu, pa bi tako stanovi na – na primjer 18. spratu mogli biti i do 17 posto skuplji od onih na prvom. (Express.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,