Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Blizanci razdvojeni pri rođenju vodili skoro identične živote

Preuzmite sliku

Takozvani Jim blizanci iz Ohia sreli su se kad su napunili 39 godina, nakon što su od rođenja bili razdvojeni. Ispostavilo se da su u međuvremenu vodili skoro identične živote iako nisu imali nikakvog dodira jedan s drugim.

Kada su 1940. dvije bebe blizanaca bile usvojene sa samo tri sedmice, njihovi novi roditelji su i jednog i drugog, neplanirano, nazvali James. Obojica su dobili nadimak Jim, i to je bio samo početak. Jednog dječaka je usvojila porodica Lewis, a drugog porodica Springers, i to na samo 60 km udaljenosti. Porodice su znale da dijete koje su usvojili ima blizanca, ali nisu znale šta je s njim niti gdje je. I tako su se braći putevi razišli. Ali neka neobjašnjiva veza je i dalje bila među njima.

Obojici se pas ljubimac iz detinjstva zvao Toy, obojica su u školi voljela matematiku i obradu drveta, ali nije im išao pravopis, piše ripleys.com. Obojica su se ženila dva puta i obojici se prva žena zvala Linda. Naravno, i žene iz drugog braka su im se zvale isto – Bety. I Jim Lewis i Jim Springer su imali sinove. Istog imena – James Alan.

 • I jedan i drugi Jim su bili pušači, vozili su isti automobil, Chevrolet, i imali su slične poslove – Jim Lewis je bio obezbjeđenje, dok je Jim Springer bio zamjenik šerifa. Čak su i ljetovali u istom mestu na Floridi. Nijedan od njih dvojice nijie znao ništa od svega toga o svom bratu, sve dok Lewis sa 37 godina nije odlučio da pokuša da stupi u kontakt sa svojom bratom blizancem. Godine 1977. uspio je da pronađe podatke preko suda u Ohaju. Onda su razgovarali telefonom i na kraju se vidjeli 9. februara 1979.

  A kad se saznalo za njihov fascinantan slučaj, naučnici su uvidjeli koliko bi mogli da budu važni za proučavanje blizanaca koji se iznova susreću nakon što su bili razdvojeni. Oni su potom bili dio studije na Univerzitetu u Minesoti, koja je otkrila da su njihova istorija bolesti i testovi moždanih talasa gotovo identični. Takvi su bili i njihovi rezultati u testu ličnosti.

  Ta njihova priča dala je podstrek za dalje polemike o uticaju okoline i genetike na nas, a neki su išli dotle i da vjeruju kako među braćom postoji neka telepatska veza. (Radiosarajevo.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,