Četvrtak, 21. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bio na plovidbi oko svijeta: Mumificirano tijelo Nijemca pronađeno na njegovoj jedrilici (FOTO)

Preuzmite sliku

Mumificirano tijelo njemačkog avanturista pronađeno je na napuštenoj jedrilici ovog vikenda na južnim obalama Filipina. Tijelo 59-godišnjeg Manfreda Fritza Bajorata pronašla su dva ribara na napuštenoj jedrilici na obali u blizini grada Barobo, javlja Daily Mail, prenosi Telegram.

Nesretni Nijemac pronađen je kako sjedi u blizini radio telefona, te pokušava pozvati u pomoć.

Jedrilica SAYO

Lokalni stanovnik Christopher Rivas (23), stanovnik Poblaciona u Barobu, lovio je ribu sa svojim prijateljem skoro 40 milja od obale kada je ugledao jedrilici bijele boje i slomljenog jedra.

Jedrilica duga 12 metara, imena SAYO bila je na plovidbi oko svijeta posljednjih 20 godina. Unutar kabine, od kojih je veći dio pod vodom, pronađeni su foto albumi, odjeća i razasute konzerve hrane.

Nejasno je koliko je dugo Manfred, koji je identificiran zahvaljujući papirima, bio na brodu ili šta ga je ubilo. Njegov prijatelj rekao je za Bild da je zadnji put čuo za njega prije godinu dana na Facebooku kada mu je bio rođendan.

Mumificirano tijelo

Suhi okeanski vjetar, visoka temepratura i slani zrak rezultirao je time da je njegovo tijelo sačuvano. Muškarac se razveo sa ženom 2008. godine, koja je bila na putu s njim, a ona je kasnije umrla od raka.

Jedriličar Dieter koji ga je upoznao 2009. rekao je za Bild: “Bio je vrlo iskusan mornar. Ne vjerujem da bi on uplovio u oluju. Vjerujem da se jarbol slomio nakon što je već bio mrtav”.

Njegovo tijelo poslano je na obdukciju u Butuan, a glasnogovornica policije Goldie Lou Siega na Filipinima rekla je kako nemaju dokaz da je druga osoba bila na brodu, niti je na jedrilici pronađeno oružje.

Koliko je plutala jedrilica?

Forenzičar iz Koelna kazao Mark Benecke kazao je Bildu “Način na koji je sjedio čini se da ukazuje na to da je smrt bila neočekivana, možda od srčanog udara”.

Manfred je morem polovio 20 godina, te je prošao više od pola miliona nautičkih milja. Vjeruje se kako ima kćer Ninu, piše Daily Mail, koja radi kao kapetan teretnog broda.

Još uvijek nije jasno koja je bila njegova profesija. Ne postoje izvještaji da je nakon 2009. bio u kontaktu s bilo kime, ali policija ne vjeruje da je njegova jedrilica plutala 7 godina. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje