Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bio je Titov omiljeni radnik: Od Maršala je tražio samo fiću

Preuzmite sliku

Iako je bio slavan u čitavoj bivšoj državi, umro je u krajnjoj bijedi

Alija Sirotanović je postao poznat nakon što je sa svojih osam rudara, za osam sati rada iskopao 152 tone uglja i tako srušio dotadašnji rekord Rusa, Alekseja Stahanova, za čak 50 tona.

“Ruski KGB je tada provodio nadzor nad tim iskopavanjem uglja. Inače, Rusi bez toga ne bi priznali poraz”, prisjetio se njegov bratić Arif Sirotanović.

Brojne su anegdote koje se dovode u vezu sa Sirotanovićem.

Navodno da mu je Josip Broz Tito ponudio da sam izabere nagradu za uspjeh, a Sirotanović je rekao da bi jedino volio – veću lopatu. Napravljena je specijalno za njega i nazvana – “sirotanovićka”. Ali, kako je Tito insistirao da uzme još nešto, neki automobil po želji, skromni Sirotanović je izabrao „fiću“. I kamion daske, kako bi zagradio neku njivu.

Sirotanović je rođen 1914. godine u Trtorićima kod Breze. Bio je udarnik i junak socijalističkog rada. Nakon što je 24. jula 1949. godine oborio svjetski rekord u kopanju uglja, postao je živa legenda, simbol radničke klase. Lik Alije Sirotanovića kasnije se našao i na novčanici. Njegov lik otiskan je na novčanici od 20.000 dinara koja je bila u optjecaju do 1987. godine.

Jedna mala ulica na periferiji Breze nosi ime Alije Sirotanovića, a u krugu rudnika stoji njegova bista. Grupa Zabranjeno pušenje posvetila mu je pjesmu pod nazivom “Srce, ruke i lopata”.

  • Postoji skupština pod nazivom “Alija Sirotanović i njegovi komorati”. Iako se u medijima kao datum Alijine smrti spominje 13. maj 1990., njegov bratić Arif Sirotanović  ističe da je Alija zapravo umro tri dana kasnije, 16. maja te godine. “Cio ovaj brezanski kraj je ponosan na našeg Aliju, i toliko godina poslije njegove smrti.

    On je bio ljudeskara i u isto vrijeme tako skroman čovjek. S ponosom se sjećamo priča nakon što je Alija pobijedio Rusa Alekseja Stahanova, kada se govorilo da je time Tito pobijedio Staljina. Sjećanje na Aliju Sirotanovića još uvijek nije izblijedjelo”, ističe Arif Sirotanović. (Express.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje