Petak, 15. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bez trljanja i ribanja: Jednostavan način za pranje suđa od nehrđajućeg čelika

Preuzmite sliku

Jedna od najvećih prednosti suđa od nehrđajućeg čelika je to što se u njemu može kuhati i peći i na jako visokim temperaturama, ali to sa sobom uglavnom nosi i mrlje od zagorene hrane na dnu i naporno struganje da ih se skine dok su tava ili lonac još vrući.

Portal Real Simple zato donosi par trikova s kojima će pranje suđa od nehrđajućeg čelika biti lako i jednostavno, a evo što će vam trebati: – drvena kuhača ili lopatica, deterdžent za pranje suđa,  četka za pranje suđa , mekana spužvica, soda bikarbona (po potrebi)

Nakon što ste iz posude izvadili hranu, vratite je na vruću ploču i dodajte samo kap vode. Kad ta kap zacvrči, ulijte otprilike još jednu šalicu vode i pričekajte da uzavre, da se stvore para i mjehurići. Drvenom kuhačom ili lopaticom sastružite sve zagorene mrlje od hrane koje su sad već zbog topline i pare popustile. Ugasite ploču i pustite da se posuda ohladi.

  • Onda ulijte vode i malo deterdženta za suđe, pa četkom uklonite preostale komadiće hrane i masnoće. Premjestite posudu na sudoper. Vjerovatno ste većinu zagorenih mrlja isprali, ali još je jednom operite s mekanom spužvom, vodom i deterdžentom, i to kružnim pokretima. Dobro isperite i osušite prije nego spremite na mjesto.

    Ako su na posudi od nehrđajućeg čelika ipak ostale neke ‘tvrdoglave’ mrlje, nakon svega ovoga pomiješajte još i malo sode bikarbone s vodom, da nastane pasta. Pastu od sode nanesite s mekom spužvicom i ponovno ribajte kružnim pokretima. Opet isperite i osušite. (vecernji.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,