Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bez suza: Jedina sorta luka koja vas nikada neće rasplakati

Preuzmite sliku

Prilikom rezanja luka oslobađaju se enzimi koji proizvode plin sin-propantial-S-oksid, koji kada stigne do očiju izaziva peckanje i suze.

Kako ih umak bolognese ne bi rasplakao, neki će neiskusni kuhari zapaliti svijeću, žvakati kaugumu ili staviti luk u zamrzivač pola sata prije pripreme. Nažalost, niti jedan od tih trikova neće olakšati vrijeme nad daskom za rezanje.Sigurno “pali” nošenje naočala za plivanje. Možda ćete izgledati malo čudno, ali naočale će spriječiti da izgledate kao da je vaš omiljeni klub izgubio važnu utakmicu.

  • Osim toga, da biste dobili utakmicu protiv luka, pomoći će i oštar nož zbog kojeg će se iritantne čestice manje raspršiti po zraku. Kako biste što manje plakali, možete i otvoriti prozor, napraviti propuh ili uključiti napu u kuhinji.

    Osim toga, ako se nekako domognete suniona, nove sorte luka koja je nježna prema očima, također nećete plakati tokom sjeckanja. Luk koji mijenja pravila igre nije genetski modificiran, nego je nastao prirodnim križanjem različitih sorti. Uzgaja se u Americi i izgleda poput uobičajenog žutog luka. Okus mu je blag i sladak, a prema reakcijama kušača, i izrazito ukusan. (punkufer.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,