Petak, 3. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bez riječi, sa riječima, previše komplikovane: Poslušajte najzanimljivije himne svijeta

Preuzmite sliku

Koliko država – toliko i himni! No kakve sve tajne kriju? Kako su nastajale, te zašto su baš takve kakve jesu, saznat ćete u sljedećim redovima…

Češka & Slovačka

Ove dvije države bile su jedna sve do 1993. godine, te su logično, imale i jednu himnu. Pjesma „Gdje je moj dom“ napisana je 1918. godine, a kombinovala je češku operu i slovačku narodnu glazbu. Raspadom Čehoslovačke, raspala se i himna, no Česi su zadržali jedan dio u svojoj novoj himni (koja se također zove „Gdje je moj dom“), a Slovaci su također dio stare ubacili u svoju novu himnu naziva „Sijeva nad Tatrama“.

Japan

Službeno se zove „Kimi ga Yo“, što bi prevedeno značilo „Neka tvoja vladavina traje zauvijek“. Smatra se jednom od najstarijih himni, a napisana je između 8. i 12. stoljeća. Ipak, pjesma je himnom proglašena tek 1888. godine, kad su originalne riječi uparene s melodijom nastalom u 19. stoljeću, prenosi punkufer.hr.

Španija

Jeste li se ikad zapitali zašto španski nogometaši, košarkaši i ostali na himnu šute i ne otpjevaju niti jedan stih? Mislite da je to možda zbog jakih regionalnih podjela? Ne, razlog je vrlo jednostavan; španska himna „Kraljevski marš“nema riječi. Nastala je iz vojničke koračnice, a iako su kroz istoriju riječi mijenjane, od kraja sedamdesetih, kompletno su izbačene.

Andora

Nacionalna himna ove države, nazvana „Moćni Karlo Veliki“, jedna je od najneobičnijih himni na svijetu. Ne slavi direktno naciju Andore, već se referiše na razdoblje kad je država bila pod vlašću Karolinga. Službena himna zemlje, postala je 1921. godine.

Južnoafrička Republika

Himna ove republike savršeno reflektuje njenu u najmanju ruku – komplikovanu istoriju. Usvojena je 1997. godine, a kombinuje engleski tekst s dijelovima pjesama iz 19. stoljeća. S obzirom na raznolikost naroda ove zemlje, himna sadrži čak pet različitih jezika, tako da ju je strancima gotovo nemoguće naučiti.

Mijanmar

Ova himna zvuči kao da slušate dvije potpuno različite pjesme, što je zapravo i tačno. „Do kraja svijeta“ je mijanmarska nacionalna himna od 1947. godine, a sastoji se od dva dijela. Počinje kao narodna pjesma, da bi se kasnije pretvorila u vojni marš uz pratnju orkestra.

Kina

Iako nas većina misli kako su sve himne komponovane s ciljem da budu himne, priča o kineskoj uči nas drugačije. Pjesma „Marš dobrovoljaca“ komponovana je za potrebe patriotskog filma „Sinovi i kćeri u vrijeme oluja“, a širila se među stanovništvom kao dio antijapanskog otpora. Od 1949. godine, pjesma je i službena kineska himna.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,