Subota, 28. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Belgijski naučnici traže volontere koji će ”slušati zvijezde”

Preuzmite sliku

Belgijski naučnici su saopćili kako traže volontere koji će ”slušati zvijezde” i pomoći u otkriću i kategorizaciji novih zvijezda i sazviježđa.

Na Internet stranici, koju su astronomi belgijskog Univerziteta Leuven kreirali za projekt pod nazivom ”AstroSounds”, navedeno je kako se astronomija ne sastoji samo od posmatranja, već i da zvijezde, poput muzičkih instrumenata mogu vibracijama stvarati zvuk.

Rečeno je kako će biti provedeni eksperimenti da li ljudsko uho može razlikovati zvukove koje proizvode zvijezde.

Naučnica Univerziteta Leuven Katrien Kolenberg kazala je kako pojedine zvijezde vibracijama mogu proizvoditi zvuk kao divovska zvona, koja ljudsko uho ne može čuti.

Kolenberg je kazala kako zvijezde mogu vibrirati ili odjekivati poput džinovskih zvona, te iako ih ljudsko uho ne može direktno čuti, to može biti vidljivo u promjeni svjetla koje dolazi iz zvijezda, koje kasnije može biti pretvoreno u zvuk.

Dodala je kako na taj način može biti moguće raspoznati zvijezde.

Osvrnula se i na način na koji će zvijezde biti slušane te cilj projekta.

“I zvijezde su, poput Sunca, džinovske lopte plina. Imaju posebne karakteristike koje proizvode posebne zvukove. Omogućavanjem većem broju ljudi da sluša različite tipove zvijezda možemo otkriti koliko je snažno ljudsko uho za podatkovnu analizu”, rekla je Kolenberg.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,