Nedjelja, 1. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Beduinka prošetala Ilidžom sa loncem na glavi

Preuzmite sliku

Na području opštine Ilidža u Sarajevu danas je zabilježena nesvakidašnja situacija.

Naime, beduinka obučena na tradicionalan način svojstven beduinima, prošetala se Ilidžom sa metalnim loncem na glavu. Beduinka je, kako piše N1, iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i u turističkoj je posjeti Bosni i Hercegovini.

Posljednjih godina prepoznatljiva je opština Ilidža zbog velike koncentracije turista porijeklom iz arapskih zemalja, ali i Arapa koji u sve većem broju kupuju nekretnine i otvaraju firme. U turističkoj zajednici prije pandemije Covid 19 zabilježen je porast broja turista u ovoj opštini. Takav trend opao je zbog pandemije i ograničenja koja su uvedena.

  • Inače, Beduini su arapska nomadska etnička grupa. Podijeljeni su na plemena ili klanove poznate na arapskom kao ʿašāʾir, a klanovi se dalje dijele na porodice koje se nazivaju „bayt“.

    Beduini uglavnom žive u Sirijskoj pustinji i u pustinjskim oblastima sjeverne Afrike. Naziv Beduini potiče od množine arapske reči badawī. Vođa Beduinskih plemena je Šeik u doslovnom prevodu znači stariji. Članovi beduinskog plemena uglavnom vjeruju da potiču od jednog zajedničkog pretka. Beduini uglavnom žive od uzgoja ovaca, deva i koza, a neki beduini su i lovci

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,