Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bazen velik poput okeana: Osvježenje u kilometar širine i 3,5 metara dubine

Preuzmite sliku

U hotelskom kompleksu u Čileu nalazi se drugi najveći bazen na svijetu, kojeg je izgradila multinacionalna kompanija Crystal Lagoons, a koji više liči na okean nego bazen.

Iako i dalje mislimo kako se ni jedan bazen ne može mjeriti s morem, plivajući ovim male su šanse kako bi vas mogla smetati gužva u vodi. Naime, bazen privatnog resorta San Alfonso de Mar prostire se na površini od oko osam hektara, a sadrži ukupno 66 miliona galona filtriranog mora iz Tihog okeana.

  • S trona najvećeg bazena na svijetu zbačen je 2015. godine od strane hotela Citystars Sharm el Sheik iz Egipta, koji je s površinom od 12.5 hektara proglašen najvećim, a taj se podatak nalazi i u Guinnessovoj knjizi rekorda.

    Uprkos tome, čileansko vodeno čudo i dalje je vrlo posjećeno. Da se u njemu nećete samo brčkati, govori i podatak da mu je maksimalna dubina 3.5 metara. U njemu možete roniti, a postoji mogućnost i bavljenja skijanjem na vodi.

  • Međutim, od svih podataka, ipak je daleko impresivniji onaj koji se tiče veličine – bazen je velik kao 6 hiljada standardnih bazena. Posebnu draž cijelom bazenu daje njegova tirkizna boja, a temperatura vode iznosi 26 stepeni, tako da se ovdje znatno ugodnije, ali i sigurnije kupati nego u okeanu.

    Bazen je inače otvoren 2006., tačno nakon pet godina građenja, a za cijeli je projekt utrošeno između 1,5 i 2 milijarde dolara. (punkufer.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,