Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Batman kao inspiracija: Kinez osmislio odijelo koje štiti od zaraze korona virusom

Preuzmite sliku

Dayong Sun kineski je arhitekt i autor odijela Be a Batman koje se sastoji od vlakana oblikovanih poput krila šišmiša, a može se nositi kao ruksak, piše Daily Mail.

Materijal od termoplastike se rasteže i omogućuje stvaranje mjehura oko čovjeka koji ga nosi kako bi se zaštitio od korona virusa. Naprava je opremljena UV svjetlima koja zbog visoke temperature mogu ubiti svaki patogen u zraku, pa čovjek koji je nosi ostaje u sterilnom prostoru. Međutim, Svjetska zdravstvena organizacija je istaknula kako UV lampe ne treba koristiti na koži jer taj tip svjetlosti oštećuje kožu i stvara iritacije, prenosi Tuzlanski.ba.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli penda china (@penda_china)

Dizajn odijela imitira šišmiševa krila, životinje koja je navodni krivac za pojavu virusa, ali istraživanja su pokazala kako su šišmiši zapravo imuni na zarazu. Smatra se da je razlog u njihovim letačkim sposobnostima, budući da tokom leta razvijaju temperaturu tijela do 40 stepeni Celzijevih te imaju brz metabolizam koji onemogućuje širenje patogena.

Korona virus ubija temperatura od 56 stepeni Celzijevih. Termoplastični premaz djeluje kao vjetrobransko staklo, u njemu su grijači koji otapaju led i snijeg zimi. Međutim, još imamo puno posla kako bismo stvorili stvaran proizvod – kazao je Sun novinarima.

Inspiraciju je pronašao u fikcijskom junaku Batmanu te objasnio kako on pomiče granice ljudskih mogućnosti, a činjenica jest da su šišmiši mogući izvor COVID – 19 virusa.

 • – Šišmiši su sisavci kao i ljudi, sa različitim varijetetima i dugovječnošću, zbog čega su idealan domaćin za korona virus. Promjene temperature tijela im omogućuju da budu nositelji virusa, a istovremeno spriječe njegovo širenje tijelom – kazao je Dayong koji se nada da će uskoro pronaći investitora za svoje odijelo kako bi ono postalo dostupno čovječanstvu, a istovremeno će vlastite usluge ponuditi besplatno.

  Be a Batman odijelo koje je osmislio za slučaj epidemije, se može koristiti i kao vlastiti lični prostor jedanput kad zaraza prođe. Iako stručnjaci još nisu posve sigurni kako se virus širi, vjeruju kako je ključan lični kontakt sa zaraženim. Dodatno, vjeruju kako je moguće zaraziti se diranjem površina koje je dotaknuo zaraženi te prijenosom virusa do svojih usta ili očiju. Možda nije riječ o zarazi koja se širi udisanjem istog zraka s oboljelim, a Be a Batman nije odijelo koje štiti od prodora zraka, u svakom slučaju limitira izravni kontakt s drugim ljudima.

   

  Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

   

  Objavu dijeli penda china (@penda_china)

  Stručnjaci su nedavno otkrili da je trenutni soj korona virusa nastao prije 16 godina u populaciji šišmiša, ali ne znaju tačnu lokaciju spilje iz koje je sve krenulo. Pretpostavljaju kako je riječ o spilji koja se nalazi najmanje 1700 kilometara od Wuhana u pokrajini Yunnan. Virologinja koja je vodila to istraživanje, Shi Zhengli, tvrdi i kako tri posto stanovnika koji žive u okolici te spilje imaju imunitet na virus. Stoga ističe da je isti soj već cirkulirao među ljudima te da postoji mogućnost imunizacije.

  COVID – 19 je do sad ubio oko 3.000  ljudi, a zaraženo ih je više od 80.000 širom svijeta od početka epidemije u decembru. Smatra se da je središte epidemije tržnica u Wuhanu te da je virus prešao sa životinje na čovjeka, ali nisu uspjeli otkriti koja je životinja bila prijenosnik. Šišmiši su poznati kao nosioci korona virusa, pa su stoga vjerovatni krivac, kao i zmije te ljuskavci. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,