Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bakica (92) uzela kist u ruke i zaradila divljenje

Preuzmite sliku

Anežka Agnes Kašpárková, 92-godišnjakinja, bivša poljoprivredna radnica, jedva čeka toplije, sunčanije dane, jer tada uzima kist u ruke i bavi se svojom velikom strasti – oslikavanjem zidova, vrata i prozora kuća u svom rodnom selu Louke, u Češkoj.

Boja koju koristi je plava, a motivi su isprepleteni cvjetni uzorci inspirirani tradicionalnim moravskim umjetničkim djelima.

Njena umjetnost donijela joj je mnoga priznanja i viralne pohvale, no ona skromno kaže da to radi iz čistog užitka, a ne zbog slave i pohvala.

– Jednostavno uživam u tome što radim, ništa od toga mi nije teško i želim pomoći da moje selo izgleda ljepše i veselije. Najsretnija sam kada imam kist u ruci i stvaram čaroliju – rekla je ova simpatična i kreativna bakica čije su slike oslikavanja oduševile cijeli svijet.

Ljudi širom svijeta ne mogu se načuditi što Agnes radi u svojim godinama, a neki od komentara na društvenim mrežama su: “Ne mogu vjerovati, još k tome ni ne nosi naočale”, “Ovo se zove strast”, “Vrijedno divljenja”…

I mi kažemo, svaka čast bako Agnes i nadamo se da će i druge inspirirati ova priča da svoje slobodno vrijeme provedu zabavno, kreativno i pritom naprave nešto lijepo za sebe i/ili okruženje u kojem žive. Naravno, bez obzira na godine, spol i struku. (Jutarnji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,