Srijeda, 25. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Bajka “Ljepotica i zvijer” ispirisana je stvarnim čovjekom koji je patio od tada nepoznate bolesti

Preuzmite sliku

Inspirisana je čovjekom koji je patio od takozvanog sindroma vukodlaka.

Mališani obožavaju prelijepu bajku “Ljepotica i zvijer” , ali malo ko zna da ona, zapravo, predstavlja istinitu priče o životu Petrusa Gonsalvusa sa Kanarskih ostrva, koji se borio sa sindromom vukodlaka.

Priča o ljepotici koja se udaje za zvijer prvi put se pojavila 1970. godine, a nju je napisala spisateljica Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve. Ona nije bila plod njene mašte, već je bila inspirisana likovima koji su zaista postojali, prenosi Stil.

 • Zvijer je, u stvari, muškarac Petrus Gonsalvus, rođen 1537. godine na Kanarskim ostrvima. Naime, on je bolovao od hipertrihoze, koja je tada bila potpuno nepoznata i neizlječiva bolest.

  Gonsalvusa su sa samo 10 godina zaključali u kavez i poslali kralju Henriju Drugom, kao poklon za krunisanje. Bio je tretiran kao zvijer, dok je vrijeme provodio u podrumu. Tek kada su ljekari ustanovili da se radi o pravom dječaku, Petrusu se sudbina osmijehnula.

  Iako kralj nije polagao velike nade u njega, odlučuje da mu obezbijedi obrazovanje. Međutim, Gonsalvus ga iznenađuje, pokazavši se kao dobar učenik, koji je uspio da nauči nekoliko stranih jezika i manire visokog društva, bez velike muke. Koliko je samo uspio da napreduje, pokazuje činjenica da je postao ugledan član kraljevske palate, uz sve privilegije tadašnje aristokratije.

  Francusko prijestolje poslije smrti Henrija Drugog, zauzima njegova žena Katarina de’ Medici. Za nju se znalo da je osoba vrlo teške naravi, sa kojom se nije izlazilo lako na kraj. Kako bi se zabavljala, počela je da pravi planove ženidbu Gonsalvusa, jer je željela, prema pričama sa dvora, da vidi djecu koja boluju od hipertrihoze.

  Petrus je, na kraju, oženio djevojku koja je bila kraljičina imenjakinja. Sa njom je proveo 40 godina u braku, a imali su, čak, sedmoro djece.

  Šta je sindrom vukodlaka?

  Hipertrihoza je bolest koja dovodi do prekomjernog rasta dlake na nekarakterističnim mjestima na tijelu poput: usana, stomaka, grudi, lica, rukama, leđa. Nema neke štetne efekte po zdravlje, ali se smatra estetskim defektom.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje