Ponedjeljak, 4. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Autobus koji se pretvara u brod nova je atrakcija za turiste u Parizu

Preuzmite sliku

Glavni grad Francuske dobio je novu turističku atrakciju: amfibijski autobus. Turisti sa njim prvo razgledaju znamenitosti Pariza vozeći se kroz gradske ulice, a potom se autobus koji postaje brod vozi direktno po Seni.

Amfibijski turistički autobusi, poznati kao “patke” (“duck tour”), godinama se koriste za prevoz turista po gradovima u svijetu.

Verzija koja se koristi u Parizu je novi namjenski dizajn izgrađen uglavnom u Francuskoj i prema riječima njegovih operatera, to je prvo amfibijsko vozilo koje je dobilo dozvolu za prevoz turista na pariskim drumskim i plovnim putevima, prenosi 24sedam.rs.

Prva kompanija koja je imala takozvane “patka ture” osnovana je 1946. godine u Wisconsinu.

Danas se nude kao turistička atrakcija u Bostonu, Seattleu, Dublinu…

Prednji dio autobusa sličan je obliku čamca, kako bi mu se omogućilo lakše uplovljavanje u vodu, a posjeduje i pješački most, koji se koristi za ukrcavanje.

U poređenju s tradicionalnim autobusom, ova paluba je posebno visoka, kako bi bila što je moguće dalje od vode, iz sigurnosnih razloga.

Ove nedjelje, prvi putnici su, vozeći se u autobusu, posmatrali znamenitosti Pariza, kao što su Trijumfalna kapija i Eiffelov toranj.

Potom je autobu prešao na riječni režim, uključivši propeler sa zadnje strane, kako bi plovio po Seni.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,