Srijeda, 25. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Austrijsko selo zarobljeno na njemačkom tlu: Hrana dolazi iz Bavarske, internet iz Austrije, djeca u školu putuju do susjedne države…

Preuzmite sliku

Jedna potpuno neobična, čak i apsurdna geografska situacija događa se u masivu Alpi u regiji Allgäu, u kojoj se spajaju Njemačka i Austrija.

Malo austrijsko planinsko selo Jungholz, s populacijom od tristotinjak stanovnika, nalazi se sa svih strana okruženo Njemačkom, do Austrije nema pristupnu cestu i jedini je način da stanovnici dođu do matične zemlje vožnja kroz njemačku pokrajinu Bavarsku. Na vrhu planine Sorgschrofen, visoke 1636 metara, zabijen je križ i ta je tačka, pojas širok svega jedan metar, jedina na kojoj se Jungholz spaja s Austrijom, prenosi putnikofer.hr.

 • Većina stanovnika rođena je u Njemačkoj jer su austrijske bolnice predaleko

  Lokalci su već navikli na svoju neobičnu situaciju. Većina ih je rođena u Njemačkoj jer Jungholz nema svoju bolnicu, a austrijske su predaleko, no svi imaju austrijski pasoš. Hrana i piće dostavljaju se iz Njemačke, a telefonska veza i internet iz Austrije. Imaju dva različita poštanska broja, koriste usluge doktora i zubara iz Njemačke, a prema posebnom ugovoru, djeca iz Jungholza idu u školu u 40 kilometara udaljenu Bavarsku.

  U Jungholz dolaze turisti na zimski skijaški odmor, no čak ni oni iz Njemačke često ne znaju da borave u susjednoj zemlji. Najbliži veći gradovi su München i Stuttgart, zimi u najbolje dane u malo austrijsko selo stiže i do 3000 turista, od kojih većina misli da zimuje u Njemačkoj. Jungholz ima tek malo skijalište i bar s pogledom pa ga mnogi odabiru za kraća skijanja bez velikih gužvi.

 • Jedan od pansiona otvorio je Nizozemac koji je tražio mjesto za investiciju u Bavarskoj, a gotovo slučajno je završio u austrijskom selu. Ljudi koji rade u nekom od austrijskih gradova svaki dan se na posao voze kroz Njemačku da bi ušli u svoju zemlju, pa na povratku ponovo prelaze granicu. Stanovnici govore njemačkim dijalektom, a većina radnika u uslužnim djelatnosti je iz Njemačke. Neobičnost situacije vidi se u brojnim svakodnevnim poslovima.

  Pandemija Covida i lockdown poptuno su odsjekli selo Jungholz od svijeta pa su tražili poseban status

  Istorija ovih odnosa može se pronaći u seoskim arhivima koji otkrivaju detalje iz zadnjih 700 godina. Prvi je 1342. njemački farmer Hermann Häselin prodao zemlju Austrijancu Heinzu Lochplyleru, nakon čega slijede stoljeća austrijske vlasti, dok se karta Evrope neprestano mijenjala. Zanimljivo je i da je 1868. potpisan ugovor između Austrije i Bavarske koji je dozvoljavao slobodnu trgovinu i razmjenu dobara između Jungholza i Njemačke, puno prije nego je isto napravljeno na državnoj razini formiranjem Evropske ekonomske zajednice i kasnije Evropske Unije.

 • Poseban je problem nastao kad buknula pandemija covida-19 i zatvarale su se granice zemalja. To je Jungholz dodatno izolovalo od matične zemlje Austrije, s obzirom na to da su najbliži ljekari, mjesta za testiranje i cijepljenje bila u Njemačkoj. Nakon potpune odsječenosti od svijeta u prvom valu, na jesen 2020. gradske su vlasti dogovorile da budu tretirani kao iznimka i od drugog su lockdowna percipirani kao stanovnici Njemačke.

  Iako svjesni bizarne situacije u kojoj se nalaze, stanovnici vole svoje planinsko selo i nerado ga napuštaju, a za sebe će reći da nisu ni Austrijanci ni Nijemci, već jednostavno – Jungholzeri. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,