Utorak, 25. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Australija: Rijetka vrsta ribe primjećena prvi put nakon 22 godine

Preuzmite sliku

Veoma rijetka riba koja “hoda na rukama” primjećena je prvi put nakon 22 godine kod obala Tasmanije, u Australiji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ružičastu “ribu sa rukama” posljednji put je snimio ronilac kod obala Tasmanije 1999. godine, a prethodno je primjećena samo četiri puta.

Ova vrsta ribe dobila ime zbog velikih peraja sa obje strane koje podsjećaju na ruke na kojima “hoda” po morskom dnu i odnedavno se nalazi na listi ugroženih, prenosi BBC.

Australski istraživači saopštili su da su je ponovo primjetili snimajući kamerom. Novi snimci pokazuju da je riba u dubljim i otvorenijim vodama nego što je to bilo ranije.

Naučnici su smatrali da ova vrsta ribe živi u plitkim vodama i zaštićenim uvalama, ali su je sada otkrili na dubini od 150 metara kod divljih obala na jugu Tasmanije.

“Ovo je uzbudljivo otkriće i nudi nadu u opstanak ružičaste ribe sa rukama koja ima mnogo šire stanište nego što se ranije mislilo”, rekao je vodeći istraživač i pomorski biolog Neville Barrett, vanredni profesor na Univerzitetu Tasmanije.sa Univerziteta u Tasmaniji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,