Utorak, 7. Aprila 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

764

OPORAVLJENI

68

UMRLI

33
Preuzmite sliku

Astronaut NASA-e o svojim iskustvima u svemiru: Pogled na Zemlju iz svemira je posebno iskustvo (FOTO)

Astronaut američke agencije NASA Michael J. Foreman je tokom misija u svemiru obišao 421 krug oko Zemlje, a tvrdi da ga se kao astronauta najviše dojmio pogled na našu planetu iz svemira, javlja Anadolu Agency (AA).

Foreman trenutno radi kao korespodent komunikacije između svemirskih stanica NASA-e, a u svemir je letio u misijama 2008. i 2009. godine kada je u svemiru proveo više od 637 sati i van svemirske letjelice proveo ukuno 32 sata 19 minuta.

 • astronaut-nasa-e-o-svojim-iskustvima-u-svemiru-pogled-na-zemlju-iz-svemira-je-posebno-iskustvo1-20150701
 • O svojim iskustvima u svemiru Foreman trenutno predaje polaznicima programa Turski svemirski kamp u Izmiru. U razgovoru za AA kazao je kako je pomenuti program dobra prilika da se mladi ohrabre za bavljenje poslom astronauta.

  Foreman je kazao da je na njegov životni put veliki uticaj imao Neil Armstrong, prvi čovjek koji je kročio na Mjesec.

  „Već kao desetogodišnjak sam govorio da ću i ja letjeti u svemir kao Armstrong. Astronaut sam postao sa 41, a u svemir sam prvi put letio kada sam imao 50 godina. Bilo je to veliko uzbuđenje i nezaboravno iskustvo“, kazao je Foreman i dodao da je pogled na Zemlju iz svemira najljepši doživljaj i da je pri prvom takvom prizoru sebi kazao da je vrijedio sav trud koji je uložio.

 • astronaut-nasa-e-o-svojim-iskustvima-u-svemiru-pogled-na-zemlju-iz-svemira-je-posebno-iskustvo5-20150701
 • Foreman je kazao da nije doživio nikakve neočekivane situacije u svemiru, ali da je bio veoma napet prilikom prvog boravka u svemiru.

  „Napetost je nestala nakon prvog izlaska iz letjelice i prvog koraka u svemiru. Kretanje u bezgravitacionom prostoru je zaista posebno iskustvo. Iz letjelice gledate na Zemlju kroz uski prozor, ali kada izađete iz nje, to je nešto sasvim posebno. Volio bih to ponoviti“, tvrdi Foreman.

 • astronaut-nasa-e-o-svojim-iskustvima-u-svemiru-pogled-na-zemlju-iz-svemira-je-posebno-iskustvo6-20150701
 • Na upit novinara AA da li smo sami u svemiru, Foreman naglašava: „Vjerujem da u svemiru ima i drugih bića, ali do sada ih nismo našli. I dalje tragamo za odgovorom na to pitanje. Ne želim reći da je nemoguće da postoje vanzemaljci, ali tokom svojih boravaka u svemiru nisam vidio takvo nešto.“

  Prisjećajući se svojih početaka, Foreman tvrdi da je sedam puta predavao zahtjev za upis u pilote američke zračne flote i za astronauta u NASA-i i da je svaki put dobijao odbijenice, koje ga nisu pokolebale.

 • astronaut-nasa-e-o-svojim-iskustvima-u-svemiru-pogled-na-zemlju-iz-svemira-je-posebno-iskustvo3-20150701
 • „Na obje adrese sam i osmi put aplicirao i, vidi čuda, istog dana su mi došla oba pozitivna odgovora. Svima to navodim kao primjer kako upornost vodi ka uspjehu. Nikada ne odustajte od svojih ciljeva, ali naravno da morate dati maksimum napora“, zaključio je Foreman. (AA)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,