Četvrtak, 29. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Asteroid prolazi pored Zemlje 2. novembra: Ima 0,41 posto šanse za sudar s planetom

Preuzmite sliku

Asteroid imena 2018VP1, koji juri prema Zemlji ima 0,41 posto šanse za sudar s planetom, prema podacima NASA-e. Blizu Zemlje će proći 2. novembra.

NASA kaže da postoje tri šanse za potencijalni sudar, ali ‘na temelju 21 promatranja u trajanju od 12.968 dana’, jako je mala vjerovatnost za direktan udar. Prvi je put identificiran u opservatoriju Palomar u Kaliforniji prije dvije godine.

Zbog male veličine promjera oko dva metra, ne smatra se “potencijalno opasnim objektom”.

Vijest dolazi samo sedam dana nakon što je protekli vikend asteroid veličine automobila zamalo promašio planetu, s tim da je NASA priznala da “nije vidjela da dolazi”.

Poznat kao 2020QG, proletio je samo 2945 km iznad južnog Indijskog okeana 16. avgusta, što je najbliže da je asteroid došao Zemlji, otkad se vodi evidencija. Procjenjuje se da je 2020QG promjera između 2.9 m i 6.4 m, što je otprilike iste veličine kao i automobil, prenosi Mirror.

Govoreći za Business Insider, Paul Chodas, direktor NASA-inog Centra za proučavanje objekata blizu Zemlje, rekao je:

– Asteroid se približavao neotkriven iz smjera sunca. Nismo vidjeli da dolazi. Stvarno je cool vidjeti mali asteroid koji dolazi ovako blizu, jer možemo vidjeti kako Zemljina gravitacija dramatično mijenja njegovu putanju. Naši izračuni pokazuju da se ovaj asteroid pod uticajem našeg planeta okrenuo za 45 stupnjeva.

Ako se utvrdi da je asteroid na putu sudara sa Zemljom, NASA ima nekoliko taktika kako bi spriječila najgori scenarij.

– Jedna od tehnika koja se predlaže za odbijanje asteroida uključuje nuklearno oružje koje bi se detoniralo iznad površine objekta kako bi ga se skrenulo i usporilo, bez da ga se raznese na više komada. Vrlo skromna promjena brzine kretanja asteroida od samo nekoliko milimetara u sekundi, djelujući tokom nekoliko godina, može uzrokovati da asteroid potpuno promaši Zemlju. Međutim trik je u tome da asteroid nježno gurnete i da ga ne raznesete. Ova posljednja opcija, iako popularna u filmovima, stvara veći problem kada svi komadi pogode Zemlju – objasnio je glasnogovornik NASA-e. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,