Srijeda, 1. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Arhitektonsko ‘čudo’ iz Srbije postalo viralno: “Nije ovo ništa kakvih ima u Srednjoj Bosni”

Preuzmite sliku

Navikli smo da svi zakoni arhitekture i estetike prestaju da postoje kad jednom zađete na Balkan, ali to ne znači da se ponovo ne iznenadimo kad naletimo na novi biser.

Kreacije samoukih i samozvanih građevinaca gotovo uvijek izazovu i reakcije posmatrača. Tako je bilo i sa kućom u Našicama, čiju je fotografiju jedan korisnik objavio na Twitteru, uz kratki komentar: “Iz rubrike ‘Ko ti je ovo radio?‘, danas izdvajamo”, prenosi Citymagazine.

“Porodica Adams”; “Nestala lova pred kraj”; “Tim Burton”; “Walt Disney sa AliExpressa”; “Gaudi na vinjaku i xanaxu”; samo su neki od kratkih ali i krajnje preciznih komentara.

Neki su bili jednako ubojiti, ali malo opširniji: “1 zvonik, 3 mitraljeska gnijezda, nešto osmatračnica”; “Biće lijepo kad se završi, krajem sljedećeg vijeka”; “Prepoznajem stil – Arhitektonski fakultet u Šiljegovcu Donjem”; “Neko planira Zlatokosu da zatvori u toranj na vrhu”; “Izgleda kao da su majstori odustali od gradnje takve ‘ljepotice‘, jednostavno nisu više mogli”…

Dio komentatora povukao je paralelu s nekim drugim građevinama i pobrkao je s nekim drugim, sličnim kućama:

“Mislim da znam gdje je ovo, jedno selo na putu Obrenovac – Šabac, pretežno romske populacije, gastarbajterske. Ne sjećam se imena, ali sve su kuće takve, s kičem i ulupanim novcem”; “Ovakva ima na Dorćolu, vlasništvo nekog kontroverznog navijača”, “Smiješno da, ali nije u top 5 najgorih arhitektonskih promašaja koje sam vidjela danas. Živim u Srednjoj Bosni”…

Kažu da dobra arhitektura inspiriše, što za navedenu građevinu, koja u svakom slučaju pobuđuje pažnju, ne bismo poželjeli. Ta kuća bi mogla djelovati poučno u smislu kako se ne bi trebalo ni smjelo graditi. Kome je baš jako stalo do ovakvih eksperimenata, na raspolaganju su mu plastelin ili lego kocke.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,