Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Amerikanac živio dvije godine na drvetu kako bi ga spasio

Preuzmite sliku

“Gosti su se penjali i silazili. Završio sam školu preko laptopa i gledao vrane kako podižu svoje mlade”, započeo je priču Nate Madsen, vjerovatno najveći borac i ljubitelj drveća za kojeg ćete ikad čuti.

“Uvijek sam osjećao duboku povezanost sa drvećem i često sam odlazio njima kad sam prolazio kroz težak period. U oktobru 1998. imao sam 25 godina i živio sam u Californiji. Uvijek sam odlazio u šumu kad sam želio biti sam i malo razmišljati. Jednog dana sam vidio da je neko drveće označeno narandžastom farbom.”, priča Nate pa dodaje: “Kompanija Pacific Lumber je počela sjeći označena drva i sve više ih je nestajalo svake sedmice.”

 • Odlučio se na hrabar čin, želio je zaštititi drveće

  “Odabrao sam tri drveta koje sam planirao štititi. Međutim, kad sam došao u šumu samo je jedno od ta tri ostalo. Nazvao sam ga Mariah, po pjesmi They Call The Wind Mariah.”

  Mariah je bila visoka 61 metar, čak i najniže grane su bile udaljene 25 metara od zemlje. Nate se odlučio popeti na drvo, i tu ostati.

  Uskoro su došle i drvosječe koji su raspravljali trebaju li nastaviti sa sječom šume, rezali su i drvo na kojem je Nate bio, ali sve samo da bi njega uvjerili da to moraju i da on ne može vječno biti na drvetu.

  Nate nije bio sam, prijatelji su ga obilazili

  Posjetitelji su se do njega penjali uz pomoć konopca i na isti način se spuštali nazad. Imao je mobitel, za svaki slučaj, i laptop koji mu je trebao za pisanje diplomskog rada. Povremeno bi neko dolazio paziti na Mariah kada bi se Nate išao okupati.

  Ipak, to sve nije odgovorilo kompaniju od njihove ideje. Slali su svoje radnike da na razne načine to ipak učine. Tokom jedne situacije, Nateova prijateljica je pala i jedva preživjela.

  Odlučio je da ne želi druge dovoditi u opasnost

  “Zbog toga nisam želio druge izlagati opasnosti, odlučio sam svoju avanturu nastaviti sam. Više od pola godine se nisam spustio na zemlju. Kad sam čuo da je kompanija odustala, i ja sam sišao s drveta sredinom oktobra. To je bilo nešto više od dvije godine od početka.”, ispričao je Nate.

  Sljedećih nekoliko godina, Nate je sadio drveće i na kraju zasadio veliku šumu. Član je upravnog odbora organizacije ‘The Lost Coast League‘ koja se bavi zaustavljanjem sječe drveća.

  “Prošlo je 20 godina i Mariah je još uvijek živa” ispričao je Nate za The Guardian. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje