Četvrtak, 17. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Američke vlasti izdale bizarno upozorenje: Nemojte ljubiti svoje kokoši

Preuzmite sliku

Zbog porasta broja oboljelih od salmoneloze u Sjedinjenim Državama, zdravstvene vlasti su poslale preporuku koja je neke nasmijala – zatražile su od Amerikanaca da prestanu ljubiti svoje kokoši i drugu perad. 

“Ne ljubite i ne grlite perad i nemojte jesti ni piti u njihovoj blizini”, ozbiljno je zamolio Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), glavna savezna državna agencija za javno zdravstvo.

CDC drži da je porast broja slučajeva salmoneloze djelomično povezan s takvim ponašanjem: od sredine februara registrovana su 163 slučaja, od kojih su 34 završila hospitalizacijom.

 • “U razgovorima s oboljelima utvrđeno je da su kontakti s peradi vjerovatan izvor epidemije“, kažu stručnjaci agencije.

  “Iako djeluju čisto, kokoši i patke, mogu prenositi salmonelu, bakteriju koja izaziva proljev, vrućicu i povraćanje”, upozorava CDC.

  Vlasti su također preporučile detaljno pranje ruku nakon kontakta s peradi i odvraćanje djece da se s njima igraju.  

  Do infekcije obično dolazi konzumacijom kontaminiranih jaja ili mliječnih proizvoda. Svake se godine u svijetu registruje više desetaka miliona slučajeva salmoneloze koja je rijetko smrtonosna. (index.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,