Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Alkohol potiče kreativnost

kokteliMA
Preuzmite sliku

Pisci, muzičari, slikari – svi oni su svoja najbolja djela stvarali pod utjecajem alkohola. Govori li nam to da alkohol uistinu budi kreativnost u svima nama?

\"kokteliMA\"Vijest nam dolazi od znanstvenika iz Chicaga koji su proveli istraživanje na muškarcima. Prije svega su im dali da riješe test kako bi se uvjerili da imaju podjednake sposobnosti. Zatim su ih podijelili u 2 skupine po 20 muškaraca u svakoj. Jedna skupina je trebala gledati film i piti alkohol, dok druga skupina nije pila alkohol za vrijeme filma.

Potom su muškarci iz obje grupe rješavali zadatke koji su se sastojali u kombiniranju i slaganju riječi tako da tvore smislenu rečenicu. Muškarci koji su pili alkohol su zadatak riješili za 11,5 sekundi, a trijezni muškarci su ga riješilil za 15,2 sekunde. Osim bržeg rješavanja zadatka, veći broj sudionika koji su točno riješili zadatak se nalazio u grupi koja je pila alkohol.

Alkohol ima sposobnost uklanjanja straha od pravljenja pogrešaka, a manje straha znači više kreativnosti jer um tada nije sputan nikakvim negativnim emocijama.

\”Primijetili smo da umjetnici uistinu mogu imati koristi od alkohola pri stvaranju umjetničkog djela, što znači da alkohol zaista potiče kreativnost\”, ScienceNews prenosi izjavu psihologinje i koautorice istraživanja Jennifer Wiley.

Umjereno djelovanje alkohola oslabljuje fokus pažnje, čime se umu dozvoljava da razvija ideje te da ih međusobno povezuje, zaključuju znanstvenici.

Znanstvenici upozoravaju da istraživanje treba nastaviti te da pretjerana količina alkohola šteti zdravlju, a i vrlo lako se može razviti ovisnost o alkoholu kao o izvoru inspiracije i kreativnosti, zbog čega treba biti oprezan.

Izvor: Infobar.ba / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: