Utorak, 21. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ako se nađete u Britaniji, nikako ne pitajte ovih 10 stvari

Preuzmite sliku

Postoje pravila ponašanja koja važe u stranim državama i koja je neophodno poštovati kada se kao turista nađete u njima, ali isto tako, o pojedinim temama koje ne spadaju u spomenuta pravila treba voditi računa, jer stanovnici zemlje u kojoj se nađete neće baš biti oduševljeni da o tome govore.

Ako vas nekada put nanese ili odlučite da posjetite Veliku Britaniju, moraćete da povedete računa o nekoliko bitnih stvari. Britanci su na neka pitanja vrlo osketljivi, pa vam neće oprostiti ni samo zato što ste turisti.

Napravili su listu 10 stvari za koje ističu da je bolje da se suzdržite kada na njih pomislite prije nego što ćete pitati.

1. Da li ste sreli nekada kraljicu /Kejt Midlton/Stivena Fraja?

2. Šta ste radili tokom kraljevskog vjenčanja? Možda će vam biti čudno, ali mnogo je onih koje kraljevska porodica ne zanima ni na koji način, pa kraljica nije njihova glavna tema.

3. Zašto vam je hrana toliko loša? Ono što će za vas biti neukusno, njima je normalno i uobičajeno

4. Zašto jedete pasulj za doručak? Neke navike su jednostavno neobjašnjive i ostaju navike koliko god neko mislio loše ili dobro o njima.

5. Šta misliš o Brexitu? Ta tema je, kako objašnjavaju Britanci, zabranjena.

6. Zašto pijete tako mnogo čaja? Ako provedete dan u Britaniji, saznaćete zašto. Hladno vrijeme, prije svega jutra, i dosadan način života najbolje se “liječe” šoljicom čaja.

7. Zašto ste toliko ljubazni jedni prema drugima? Britanci tvrde da se ne razlikuju mnogo od drugih nacija, ali da bijes, ljutnju i nezadovoljstvo najčešće izražavaju na utakmicama i drugim vrstama okupljanja na nivou nacije.

8. Zašto imate toliko izraza za pozdrav? Prema njihovim pravilima jako je ružno i nepristojno završiti razgovor bez jednog “zdravo”, “čuvaj se”, “hvala” ili “živjeli”.

9. Ali rekli ste da ste dobro? Njihovo “dobro sam” jednostavno nikada ne znači da je sve u redu.

10. Zašto ne govorite nijedan drugi jezik osim engleskog? Oni jednostavno ne osjećaju potrebu za učenjem bilo kog drugog jezika. (b92)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje