Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Afroamerikanka odbila nositi majmunoliku masku na reviji

Preuzmite sliku

Amy je trebala nositi kostim koji potpisuje nedavno diplomirani dizajner na FIT-u, Junkai Huang, a radilo se o velikim ušima i predimenzioniranim crvenim usnama, piše The Post,

Ona je jedina odbila nositi sporne detalje, dok su ih druge djevojke ipak stavile na sebe, iako je bilo pritužbi od više njih, ali organizatori su ih ignorisali, prenosi Tuzlanski.ba.

 • – Stajala sam tamo i doslovno se počela tresti – komentarisala je Amy Leferve, koja se modelingom bavi godinama.

  – Rekla sam osoblju da se osjećam jako neugodno s time na sebi i da smatram da su očigledno rasistički. Nikad se nisam prije toliko neugodno osjećala – ispričala je.

  Na koncu je na pistu izašla samo u haljini, bez spornih dodataka te nakon defilea ljutito otišla s mjesta događaja.

  Fashion Institute of Technology je objavio da je autor Junkai Huang htio naglasiti ružne detalje na tijelu.

  Jedan od studenata je istaknuo kako su više puta naglasili producentu Richardu Thornnu da su se modeli žalili na kostime, ali on je ignorisao njihove komentare.

 • – Rekli smo mu da ona ne može nositi te detalje, a on je samo zaurlao u mene da  se maknem i vratim svom poslu – komentarisao je anonimno jedan od studenata FIT-a koji je sudjelovao na reviji.

  Za problematičan kostim saznao je i režiser revije, profesor FIT-a, Jonathan Kyle Farmer.

  Revija se održavala u sklopu njujorške sedmice mode povodom 75. godišnjice fakulteta Fashion Institute of Technology. Osnovan 1944. godine, fakultet koji je dio State University New Yorka, pohađa 7406 studenata.

  – Ovaj program štiti studentsku slobodu izražavanja. Podržavamo njihovu ličnu kreativnu i unikatnu umjetnički estetiku kao dizajnera, čak i kad neki njihove ideje smatraju provokativnima. Činimo sve kako bi oni pronašli svoj kreativni identitet – istaknuo je predsjednik fakulteta Dr. Joyce F. Brown.

  – Međutim, uprkos tome, moja obaveza je također da se pobrinem da ljudima nije neugodno te da se ne osjećaju uvrijeđeno. To je bitno ne samo meni osobno, već i radi fakulteta kao zajednice. Ovakve optužbe uzimamo vrlo ozbiljno, te ćemo istražiti slučaj i poduzeti neke korake – dodao je.

 • Svijet mode svjedočio je posljednjih godina nizu slučajeva koji su proglašeni rasističkim, a radilo se o velikim brendovima. Prošle godine kompanija Gucci objavila je izinjenje radi predstavljanja crne kape koja prekriva čitavu glavu osim očiju, s našivenim velikim crvenim usnama. Gucci je pritom objavio da je htio prezentirati raznolikost. Neke slavne osobe, poput pjevača 50 cent i glumca Spike Leea, čak su pozvali na bojkot Guccijevih kreacija.

  Krajem 2018. godine Prada je s polica povukla liniju dodataka inspirisanu smeđim likovima s ogromnim usnama.

  H&M je imao sličan slučaj s hoodicama na kojima je bio nacrtan majmun, a prezentovali su ih na modelima afroameričkog porijekla. Ispod majmuna je pisalo: Najcool majmun u džungli.

  Švedski high-street brend odmah je povukao sporni odjevni predmet iz prodaje. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,