Srijeda, 22. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Aerodrom usred glavnog grada: Pista okružena kućama na koju slijeću samo najhrabriji

Preuzmite sliku

Postoji razlog zbog kojeg se aerodromi grade na napuštenim periferijama većih gradova. Piloti moraju imati odgovarajuće uslove za uzlijetanje i slijetanje kako bi garantovali sigurnost putnika, ali i ljudi u neposrednoj blizini.

Kada se gradio Međunarodni aerodrom Toncontin u honduraškom glavnom gradu Tegusigapla, nije se pazilo na takve stvari. Iako je smješten na kraju grada, prostire se na oko 1000 metara nadmorske visine te je okružen neravnim planinskim terenom.

U njegovoj neposrednoj okolini nalaze se naselja, dok aerodrom raspolaže pistom od tek 2012 metara, što stavlja na ispit i najiskusnije pilote. Povrh svega, da bi izbjegli planinu i kuće u okolini Toncontina, piloti moraju izvesti dramatično skretanje pod uglom od 45 stepeni.

 • Ne čudi stoga što su nesreće ovdje relativno česta pojava. U šezdeset godina dugoj historiji aerodroma zabilježeno je desetak nesreća, od čega se najveća desila 21. oktobra 1989. godine.

  Boeing 727-200 koji je poletio iz San Josea u Kostariki nije uspio da pogodi pistu, zabio se u vrh planine i odveo u smrt 131 putnika i članova posade.

 • Uprkos tome, aerodrom je i dalje otvoren, a kroz njega godišnje prođe više od 600.000 putnika.

  Kako izgleda slijetanje na pistu Toncontina, pogledajte u nastavku: (punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,