Utorak, 29. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Advokat objasnio: Zašto neću zaposliti osobe koje su fakultet završile sa “čistom desetkom”

Jedan beogradski advokat ne želi da zaposli tek svršenog studenta Pravnog fakulteta, a razlog je nevjerovatan. Problem je što je fakultet završio u roku, sa čistom desetkom.

Za 99,9 posto poslodavaca, najbolja preporuka kandidata bi bila odličan uspjeh tokom studiranja. Međutim, u slučaju advokata Uroša Nedeljkovića, to ne važi.Njemu je u kancelariju stigla prijava za rad o kojoj većina poslodavaca sanja, ali je on odbio da je uopće i uzme u razmatranje. Osim što, kako kaže, trenutno ne zapošljava nikog, smeta mu što se radi o kandidatu koji je tokom studiranja dobijao sve same desetke, a fakultet je završio za svega četiri godine i tri mjeseca, dakle u roku.

“Za ovaj posao nije bitno samo knjiško znanje, već i životno iskustvo i talenat. A šta je on proživio i radio dok je studirao? To je moj stav. Drugi možda drugačije razmišljaju”, navodi Nedeljković za “Blic”.

Kako kaže, ima poznanika koji su tokom školovanja imali sjajne ocjene, ali nisu postigli naročit profesionalni uspjeh.

“U mojoj kancelariji su gotovo svi studirali šest, sedam godina, ni ne znam kakve su ocjene dobijali na fakultetu, a svi su odlični advokati. Ne bi mi bio problem ni da zaposlim nekog ko je studirao deset godina. Veoma je bitna radna atmosfera u kancelariji. Svaki posao može da se nauči, ali karakter osobe često može biti smetnja ili prednost u radnom okruženju”, priča advokat Nedeljković.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje